Een katvanger, hoe werkt dat?

Een katvanger, hoe werkt dat?

Home ยป Een katvanger, hoe werkt dat?
8.6
Hoe gaat een katvanger van een rechtspersoon te werk?

De katvanger neemt de aandelen van een verlieslijdende vennootschap over die vervolgens failliet gaat. Vervolgens worden de bezittingen weggehaald en de schulden blijven onbetaald. De katvanger blijft met de schulden zitten.

Katvanger constructie

katvanger

Hoe gaat de katvanger constructie bij een faillissement meestal? Het bestuur schakelt een katvanger in om de aandelen over te nemen. Met de aandelenoverdracht neemt die persoon ook de bezittingen en schulden in de onderneming over. De bezittingen worden vervolgens weggehaald uit de onderneming. De schulden blijven onbetaald. Daarna doet de katvanger niets met de ondernemingen. Omdat de schulden niet betaald worden gaan de schuldeisers optreden. Zij krijgen niet betaald. De onderneming gaat vervolgens failliet of wordt bij de KvK ontbonden via een turboliquidatie.

Lege huls

Bij een faillietverklaring blijft er een lege vennootschap over met een bestuurder waar niets te halen is. Meestal krijgt de persoon die het faillissement moet afwikkelen, de curator, geen of heel moeilijk contact met de nieuwe bestuurder. Bovendien is er vaak geen administratie te vinden. De voormalig bestuurders verklaren dat de administratie met de onderneming is overgedragen aan de nieuwe bestuurder. Soms heeft deze nieuwe bestuurder zelfs geen geldig adres. Hierdoor is het voor de curator heel moeilijk om het faillissement af te wikkelen.

Strafbaarheid en aansprakelijkheid

Notarissen die bewust meewerken aan de katvangerpraktijken zijn strafbaar. Zij moeten de gegevens van alle partijen controleren. Ook moeten zij navragen wat het motief is van een bepaalde transactie.

Ook het nalaten om verdachte transacties (zoals de aandelenoverdracht aan de katvanger) te melden is strafbaar. Zij kunnen ook via het tuchtrecht worden gestraft. Of aansprakelijk zijn voor de schade die door de aandelenoverdracht is geleden.

Niet alleen de katvanger of stroman, maar ook de betrokken bestuurders en aandeelhouders lopen een risico. Het verkopen van een bedrijf met als doel verliezen in een faillissement te voorkomen, kan strafbaar zijn en bestuurdersaansprakelijkheid opleveren.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV