Hoe oversluiten hypotheek?

Hoe oversluiten hypotheek?

Home ยป Hoe oversluiten hypotheek?
8.3

Oversluiten van een hypotheek

Hoe moet je een hypotheek oversluiten?

Voor het oversluiten van een hypotheek moeten er juridisch gezien twee handelingen uitgevoerd. De bestaande hypotheek moet doorgehaald (royement). De nieuwe hypotheekakte moet ondertekend en in het kadaster ingeschreven. Het geld van de nieuwe hypotheek gebruikt de bank om de oude af te lossen

Voor het oversluiten van een hypotheek moet je een nieuwe hypotheekakte inschrijven in het kadaster. Daarnaast moet je de inschrijving van de oude hypotheekakte doorhalen (royement).

Het oversluiten van een hypotheek is simpel gezegd het overstappen op een nieuwe hypotheek. Dit doe je als een hypothecaire lening bij een andere bank voordeliger is. Hoe doe je dat juridisch eigenlijk? Dat gaat altijd verplicht via de notaris, omdat de notaris hiervoor een nieuwe hypotheekakte opstelt. De notaris zorgt er dan namelijk voor dat de nieuwe hypotheek wordt gebruikt om de oude hypotheek af te lossen.

Als de hypothecaire lening helemaal is afgelost of als je jouw woning waarop de hypotheek rust gaat verkopen, stel je een royementsakte op.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?