Hoe oversluiten hypotheek?

Hoe oversluiten hypotheek?

Home » Hoe oversluiten hypotheek?
8.4
Hoe moet je een hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten gaat net als een nieuwe hypotheek afsluiten. Je maakt een afspraak met een bank over de nieuwe hypotheek. Daarna ga je naar een notaris om een hypotheekakte op te stellen. De nieuwe hypotheek wordt gebruikt om de oude af te lossen. Het geldverkeer loopt via de notaris.

Jouw hypotheek oversluiten

Meer zekerheid over hoeveel je kunt lenen en bieden

Voor het oversluiten van een hypotheek voer je twee juridische handelingen uit. De nieuwe hypotheekakte moet ondertekend en in het kadaster ingeschreven. Het geld van de nieuwe hypotheek gebruikt de bank om de oude af te lossen. De bestaande hypotheek moet doorgehaald (royement). Hoe doe je dat juridisch eigenlijk? Het gaat altijd via de notaris. Dit is verplicht. De notaris stelt hiervoor een nieuwe hypotheekakte op. En de notaris zorgt er ook voor dat de nieuwe hypotheek wordt gebruikt om de oude hypotheek af te lossen.

Juridisch volgt zakelijk

Het oversluiten van een hypotheek is simpel gezegd het overstappen op een nieuwe hypotheek. Dit doe je als een hypothecaire lening bij een andere bank voordeliger is. Voor de juridische stappen zitten dus de commerciële stappen. Is er een andere hypotheek gunstiger voor jou? Hoe zit het met een eventuele boeterente als je tussentijds aflost? Je moet een goede berekening maken van alle kosten en opbrengsten om een besluit te kunnen nemen.

Afgeloste hypotheek

Als de hypothecaire lening helemaal is afgelost of als je jouw woning waarop de hypotheek rust gaat verkopen, ga je de hypotheek doorhalen. Een afgeloste hypotheek staat namelijk nog wel in het kadaster. De notaris stelt op jouw verzoek een royementsakte op.

Onafhankelijk advies. Plan gratis uw eerste gesprek.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?