Dossier Holding: hypotheek bij eigen holding

Dossier Holding: hypotheek bij eigen holding

Home » Dossier Holding: hypotheek bij eigen holding
8.5
Wat is het voordeel van een hypotheek bij je eigen BV?

Het voordeel is dat je zelf de voorwaarden kan bepalen binnen zekere fiscale grenzen. Bovendien betaal je rente en los je af aan je eigen BV en niet aan de bank.

Een hypotheek bij je eigen BV

geld

Je kan geld bezitten in je holding, zogenaamde overtollige liquide middelen. Dat geld kan afkomstig zijn van de verkoop van een dochteronderneming. Het kan ook zijn dat dochterondernemingen dividend uitkeren aan de holding. Als je dat geld niet uitkeert aan de aandeelhouder (jij dus) dan hoef je geen dividendbelasting af te dragen.
Je hebt dan geld in je holding BV. Dat geld kan je aan privé lenen voor bijvoorbeeld een hypotheek. Je geeft in privé dus een hypotheekrecht aan je holding BV. De BV ontvangt de hypotheekrente als inkomsten. Jij kan de hypotheekrenten binnen de fiscale grenzen privé aftrekken.

Voordeel van hypotheek bij je eigen BV

Het grote voordeel? Je betaalt de rente aan je eigen holding en niet aan de bank. De aflossingen komen ook gewoon terug in de BV en gaan niet naar de bank. Jouw BV heeft een zekere belegging met een keurig rendement. Dat geld komt weer in de reserves van jouw holding en kan je op een dag uitkeren als dividend.

Formele zaken bij hypotheek

Belangrijke zaken om op te letten bij een opzetten van een hypotheek bij je eigen bv. Regel dit formeel zo goed mogelijk. Ook wat betreft de rente. In een contract moet duidelijk zijn dat hier sprake is van een eigenwoningschuld. In principe moet er een hypotheekakte worden opgemaakt. Tot voor enkele jaren was een positief/negatief hypotheekverklaring ook voldoende. Daarbij had je een gewone lening met een aanvullende bepaling dat je op eerste verzoek van de leningverstrekker een hypotheek zou verschaffen (positief) en dat je nooit een andere een hypotheekrecht zou geven (negatief). Hierover bestaat momenteel onduidelijkheid. Overleg dit met je accountant. De Belastingdienst heeft beleidsregels voor het lenen bij de eigen BV, die wijzigen regelmatig.

Hoogte van de rente

Binnen zekere grenzen kan je zelf bepalen welke rente je gaat betalen. Een hoge rente levert in privé een hoge aftrekpost op. In de BV levert het een hoog rendement. Over dat rendement betaal je vennootschapsbelasting. Je lost wel minder snel af bij een hoge rente. Een maximale rente is niet te geven. Kijk wat er in de markt gerekend wordt en ga aan de bovenkant zitten.
De ondergrens is ook niet gegeven. De rente moet zakelijk zijn. Als de marktrente heel laag is zoals in 2017, dan is de ondergrens dus bijna 0%. Je lost sneller af, maar het rendement in de BV is ook laag.

Waarom lenen in plaats van uitkeren?

Je zou ook kunnen kiezen voor een dividenduitkering. Je keert het geld dat je in jouw holding hebt dan uit aan jou privé om er een woning mee te kopen. Fiscaal is dat niet verstandig. Over de dividenduitkering moet je dividendbelasting betalen. Bij het uitlenen ben je geen belasting verschuldigd. Wel moet jouw BV winstbelasting betalen over de rente die ze van jou ontvangt.

Fiscale grenzen

Je bent voor de aftrekbaarheid in privé van de hypotheekrente gewoon gehouden aan de algemene regels. Je kan dus alleen van een annuïtaire lening de rente aftrekken gedurende dertig jaar. Je bent in de verhouding met de BV niet gehouden aan de regels waaraan banken moeten voldoen bij het afsluiten van een hypotheek. Je kan niet meer lenen dan je normaal bij een zakelijke partij zou lenen. Dat onderwerp heet “overbelening”. Het is een manier om de dividendbelasting te omzeilen. De Belastingdienst neemt hier maatregelen tegen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Holding