Ik ben onlangs gescheiden. Erft mijn ex nog van mij?

Ik ben onlangs gescheiden. Erft mijn ex nog van mij?

Home ยป Ik ben onlangs gescheiden. Erft mijn ex nog van mij?
8.6
Is mijn ex nog mijn erfgenaam?

Dat hangt van de situatie af. Zonder testament is je ex geen erfgenaam. Soms kan de ex via de kinderen alsnog over de erfenis beschikken. Had je wel een testament, dat is niet automatisch vervallen door een echtscheiding. Kijk dat dus goed na en trek het eventueel in.

Erfenis naar mijn ex?

Gescheiden of uit elkaar. Kan het dan zo zijn dat je erfenis nog naar je ex gaat? Ja, dat kan wel zo zijn. Met een echtscheiding of het staken van het samenwonen is nog niet automatisch jouw testament vervallen. Heb je een testament waarin jullie elkaar hadden aangewezen als erfgenaam? Dan moet je dat even goed nalezen. Het kan zijn dat je ex dan nog steeds je erfgenaam is.

Dat geldt ook als je alleen maar een samenlevingsovereenkomst had met twee testamenten.

Testament over je ex lezen

Testament met zegel

Wat is nu de tekst die je zoekt in het testament? Sommige testamenten spreken over het nalaten aan de echtgenoot, of de partner. Is de echtgenoot geen echtgenoot meer, of is een procedure tot echtscheiding aanhangig, dan vervalt de erfstelling. Een zelfde bepaling bestaat over de partner waar je mee samenwoont.


Maar let op! Als er dus geen bepaling in het testament staat dat die erfenis niet van toepassing is als jullie uit elkaar zijn, dan blijft dat testament van toepassing. Want er is geen enkele wettelijke regeling dat testamenten wijzigen door scheiding (trouwens ook niet door het huwelijk). Dus zelfs in de situatie dat je opnieuw trouwt kan het zijn dat je oude testament gewoon nog van kracht blijft.
Voor een scheiding van tafel en bed, of de situatie waarin de echtscheidingsprocedure wel is gestart, maar nog niet uitgesproken, moet deze bepaling expliciet zijn opgenomen. In onze modellen is dat natuurlijk het geval.

De oplossing

Je kunt ook het testament herroepen, dan is het wettelijk erfrecht van toepassing. Door een testament te herroepen weet je zeker dat het niet meer van toepassing is.
Je kan ook een nieuw alleenstaande testament opstellen. Een nieuw testament begint altijd met de bepaling dat je alle vorige testamenten herroept.

Minderjarige kinderen?

Hebben jullie minderjarige kinderen en ga jij dood? Dan is je ex de beheerder van jouw erfenis (minderjarigenbewind) totdat de kinderen meerderjarig worden. De andere ouder beschikt dus in de periode dat de kinderen minderjarig zijn over de erfenis. Hij/zij kan hier alles mee doen.
Wil je dat niet? Dan moet je een nieuw testament maken en daarin een andere beheerder aanwijzen.

Ex op een andere manier in testament

Het kan ook nog zijn dat je ex was aangewezen om bepaalde dingen te regelen na jouw overlijden. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van je uitvaart of het afhandelen van je erfenis. Heel vaak blijft juist die bepaling wel van kracht, ook al ben je uit elkaar. Dat zullen de meeste mensen niet willen, dat hun ex de uitvaart gaat regelen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament herroepen