Kan ik een akte ook vanuit het buitenland regelen?

Kan ik een akte ook vanuit het buitenland regelen?

Home » Kan ik een akte ook vanuit het buitenland regelen?
8.5

Kan ik een akte ook vanuit het buitenland regelen?

Je woont of werkt buiten Nederland. Kan je dan een Nederlandse BV oprichten of een testament opmaken? Het antwoord is wat lastig, maar de regel is te begrijpen.

Je kan de meeste aktes maken zonder dat je in persoon bij de notaris verschijnt. Je moet je dan legitimeren bij een andere notaris in Nederland. Je geeft daarna een volmacht aan de notaris die jouw akte maakt en die tekent dan namens jou. In het buitenland werkt dat iets anders. Daar moet je de legitimatie ook wel legalisatie regelen zoals dat in het land zelf is geregeld. Dat moet bij voorkeur in overleg met de Nederlandse notaris.

Akte des doods

Wanneer moet je persé persoonlijk langs bij de notaris? Je moet dan een onderscheid maken tussen akte des doods en andere aktes. Het klinkt nogal onheilspellend een akte des doos, maar er wordt mee bedoeld een akte die iets regelt na jouw dood. Voor al die aktes des doods moet je naar de notaris in Nederland. De andere aktes zoals de oprichting of verkoop van een BV, Stichting, de verkoop van je huis, dat kan allemaal ook vanuit het buitenland. Je moet dan wel je identiteit ergens vast laten stellen, bijvoorbeeld bij een notaris in het buitenland.

Een akte des doods is natuurlijk een testament, maar let op er zijn nog meer aktes die aan dit criterium voldoen. Een samenlevingsovereenkomst waarin je regelt dat je partner mag blijven wonen in jullie huis (verblijvingsbeding), een voogdijbenoeming en zelfs de schenking op papier aan je kinderen. Je kan natuurlijk alvast een akte aanmaken via de site. Dan maak je een afspraak als je in Nederland bent. Wil je vanuit het buitenland een BV of andere rechtspersoon oprichten, houd dan rekening met meerkosten voor het legaliseren van handtekeningen en identiteit etc.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag