Mag ik twee keer schenken met vrijstelling aan mijn kind?

Mag ik twee keer schenken met vrijstelling aan mijn kind?

Home » Mag ik twee keer schenken met vrijstelling aan mijn kind?
8.4
Mag ik twee keer schenken met vrijstelling als de schenkingen samen opgeteld niet boven het vrijgestelde bedrag komen?

Nee, je mag maar één keer een beroep doen op de verruimde vrijstelling.

Hoe vaak schenken tot de vrijstelling aan je kind

Je mag maar éénmaal een beroep doen op de verruimde vrijstelling. Dus in de periode dat jouw kind (of diens partner) tussen de 18 en de 40 jaar oud is, kun je éénmaal schenken.

Maar let op: de schenking voor de eigen woning (tot en met 2022) mag juist weer wel in drie opeenvolgende jaren tot een totaal van ruim € 100.000,-. Vanaf 1 januari 2023 is deze vrijstelling een stuk lager, € 28.947. Ook dit bedrag mag je nog spreiden over 3 jaar.

twee keer schenken

Voorbeeld opeenvolgende schenking

Geef je dus in 2023 een bedrag van € 15.000,- op grond van de algemene verruimde vrijstelling, dan mag je niet in 2024 nog een schenking doen waarbij je gebruik maakt van de algemene vrijstelling. Ook niet van het “overgebleven deel van € 14.000,-“. Heb je de verruimde vrijstelling voor de eigen woning gebruikt? Dan mag het weer wel. Zorg dan wel dat je een schenkingsovereenkomst hebt opgesteld waarin dit is beschreven.

Exacte regels

Op de site van de Belastingdienst staat een reeks van rekenvoorbeelden. Die hebben ook te maken met het overgangsrecht. Let goed op, hoe dat zit met eventuele schenkingen die je in eerdere jaren hebt gedaan dus die weer onder andere vrijstellingen vielen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?