Schenken voor eigen woning 29.-

Home » Schenkservice » Schenken voor eigen woning
8.4

Dit document ga je helemaal zelf afronden. Je hoeft niet naar een notaris. Alles gaat 100% online en is direct in orde.

Schenken voor eigen woning

Woning aan kind schenken

Je mag aan iedereen een bedrag schenken voor de eigen woning. Ongeacht de verhouding die je met iemand hebt mag je maximaal €28.947,- belastingvrij schenken. De oorspronkelijke omvang noemen we de jubelton. Tot 1 januari 2023 kon je namelijk ruim een ton schenken. Dat bedrag is flink verlaagd.

Voor de schenking gelden een aantal voorwaarden. Het geld moet binnen drie jaar zijn gebruikt voor de eigen woning. Als je een dergelijk bedrag wil schenken, dan wil je dat wel goed vastgelegd hebben. Gelukkig kun je deze schenking doen zonder naar notaris te moeten. Dat vastleggen doe je zelf bij de DoeHetZelfNotaris.

Voordelen

Nergens zo voordelig en makkelijk.

 • In 5 minuten klaar, je ontvangt het document direct
 • Geen notaris nodig
 • Jouw overeenkomst op jouw moment
 • Word document dus zelf aan te passen
 • Goed beschermd als schenker
 • Reken veilig af met iDEAL, Apple Pay of Creditcard

Wat regel ik hier?

Je maakt hier zelf je overeenkomst. Dat is een onderhandse akte. Je gaat dus niet naar de notaris. Dat hoeft ook niet van de Belastingdienst. Je spaart dus fors op de kosten.

 • Schenken van maximaal € 28.947,-
 • Besteding voor de eigen woning en terugbetalen als dat niet gebeurt
 • Duidelijke omschrijving aan wie je wilt schenken
 • Jij kan bepalen of de schenking in een gemeenschap van goederen valt bij echtscheiding
Wat kost een schenkingsovereenkomst voor de eigen woning?

+

Tarief Schenken voor eigen woning met eenmalige verruimde vrijstelling € 29.- incl. BTW

Wat kost een Schenken voor eigen woning met eenmalige verruimde vrijstelling

Een contract voor een schenking met verruimde vrijstelling voor de eigen woning. Het is mogelijk een fors bedrag belastingvrij te schenken. De schenking is maximaal iets meer dan € 100.000,-- Minder mag dus ook. De schenking hoeft niet aan kinderen of familie te zijn. Bij de schenking zijn extra voorwaarden, waaronder dat het geld aan de eigen woning moet worden besteed.

De schenking mag "onderhands". Dat wil zeggen dat de akte niet door een notaris hoeft te worden gemaakt. Je kan dat dus zelf op onze site regelen. 

Wat krijg je voor je geld?

 • een overeenkomst van schenking in tweevoud;
 • een schriftelijk bewijs tussen jou en de ontvanger, ook voor de belastingdienst;
 • alle mogelijke waarborgen die nodig zijn om dit zorgvuldig te regelen.

Hoe maken we die schenkingsovereenkomst exact?

Je besluit aan wie je de schenking wil doen. Deze begunstigde ontvangt een document op naam. Dat document ondertekent de ontvanger van de schenking. Jij ontvangt het ondertekende document weer terug. Zo staat vast dat de ontvanger de schenking heeft aanvaard en de voorwaarden die jij hebt gesteld zijn geaccepteerd.

Wat heb ik nodig om dit contract op te stellen?

Je moet van de ontvanger de exacte gegevens hebben. Dus de naam, het adres en geboortedatum heb je nodig. Om het document te versturen heb je ook een emailadres nodig. Vraag dan direct om het rekeningnummer, anders kun je de schenking niet overmaken.

Schenken voor eigen woning

Je maakt gebruik van de verruimde vrijstelling bij deze schenking. Er zijn in Nederland vrijstellingen voor het schenken, indien aan deze voorwaarden is voldaan, dan is er een hogere vrijstelling. De fiscale voorwaarden voor deze schenking zijn dat het geld moet worden besteed aan de eigen woning. Dat besteden mag in de volgende vormen:

 • Aflossen van de hypotheek
 • Kopen van een eigen woning
 • Onderhoud van de eigen woning
 • Verbouwen van de eigen woning
 • Afkoop erfpacht

Schenken vrijstelling

Fiscaal voordeel

Het schenken bij leven heeft een fors voordeel boven nalaten via een erfenis. Door de vrijstelling kunnen bedragen netto worden geschonken die normaal zwaar belast zouden zijn. Dat is zeker het geval als je aan anderen dan je kinderen gaat schenken. Deze groepen hebben zeer lage vrijstellingen in het erfrecht.

Voorwaarden voor schenking voor eigen woning

 1. De ontvanger van de schenking moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.
 2. De ontvanger mag van verschillende schenkers een schenking van 28.947,- ontvangen.
 3. De schenking moet binnen drie jaar zijn besteed aan de eigen woning. Dat wil zeggen dat een schenking in 2023 moet zijn besteed voor 31 december 2025. Die besteding moet aantoonbaar zijn met facturen, hypotheekakte, etc.

In de overeenkomst is opgenomen dat als de schenking niet aan de eigen woning is besteed, dat die moet worden terugbetaald.
Je hoeft voor deze schenking niet naar de notaris. Geeft het je een rustig gevoel, dan kan je de akte wel op laten stellen bij de notaris. Ook de schenking met verruimde vrijstelling voor de eigen woning kan je bij de notaris opstellen via ons.