Legaat

Home » Legaat
8.4

Legaat opstellen

legaat

Legaten zijn er in vele verschillende vormen. Eigenlijk is een legaat een soort “mini-testament”. Je bepaalt voor iets, dat je duidelijk kan omschrijven, dat het naar een specifiek persoon gaat of naar een specifieke instelling. Het legaat wordt na jouw overlijden eerst uitgekeerd, en gaat dus voor op de andere erfgenamen. Denk bij een specifieke omschrijving bijvoorbeeld aan: een antieke klok nalaten aan mijn nichtje, of tienduizend euro voor de Hartstichting. Voor een aantal legaten hebben wij specifieke aktes voorbereid. Die kun je hier opstellen.

Je kunt in ieder testament ook een legaat opnemen. Je maakt dan een compleet testament met daarin één of meer legaten. Het grote voordeel is dat je dan ook in het testament kan regelen wie het testament straks gaat uitvoeren (dat noem je een executeur).

Omdat het legaat een onderdeel vormt van jouw testament, of een “mini-testament” is, moet de akte aan dezelfde regels voldoen als een gewoon testament. De notaris moet het aan je voorlezen en kijken of je begrijpt wat je regelt. Ook moet de akte gedeponeerd worden in het Centraal Testament Register CTR. De kosten die daaraan verbonden zijn zitten bij ons in de prijs.

Los aanvullend legaat

Je wilt geen testament, maar wel een legaat. Dat kan zijn omdat je al een testament hebt. Je voegt het legaat dan toe aan jouw testament. Als er in jouw testament al één of meer legaten stonden, dan blijven die gewoon bestaan. Je kunt een aanvullend legaat ook maken in aanvulling op het wettelijk erfrecht. Dan blijft dat wettelijk erfrecht van toepassing.

Codicil

In plaats van een legaat kun je ook een codicil maken. Daarin kun je geen geld nalaten, maar wel een specifieke object, bijvoorbeeld een schilderij of een kast. Een codicil moet je met de hand schrijven en dateren. Het heeft niet de zekerheid van een legaat, omdat het niet bij de notaris is opgesteld.

Kleinkindlegaat

Je kunt een specifiek legaat maken voor de kleinkinderen. Je kan twee opties kiezen.

In de ene laat je aan alle kleinkinderen een bedrag na. Zo hebben alle kleinkinderen straks iets als jij (of jullie) zijn overleden.

De andere optie is dat je een kleinkindlegaat inzet om minder erfbelasting te betalen. Je gaat dan gebruik maken van de optimale vrijstelling voor de erfbelasting. Door een deel van de erfenis een generatie over te laten slaan betaal je fors minder erfbelasting. Dit is natuurlijk alleen interessant als je beschikt over een erfenis van enige omvang, in verhouding ook tot het aantal kinderen en kleinkinderen.
Je maakt een kleinkind legaat natuurlijk via de site. In de akte zorgen wij ervoor dat ieder van jouw kinderen ongeacht het aantal kleinkinderen evenveel blijft erven.