Naamswijziging vereniging of stichting altijd in statuten?

Naamswijziging vereniging of stichting altijd in statuten?

Home » Naamswijziging vereniging of stichting altijd in statuten?
8.6
Moet ik een naamswijziging van onze stichting of vereniging altijd in de statuten doen?

Nee, een naamswijziging hoeft niet altijd in de statuten geregeld te worden. Je kan ook gebruik maken van de handelsnaam. Wil je toch de naam van de stichting of vereniging wijzigen? Dan moet dat via een statutenwijziging bij de notaris.

Naamswijziging vereniging of stichting

Je kan naast de officiële naam ook gebruik maken van een handelsnaam. Zo is DoeHetZelfNotaris een handelsnaam van de BV Notarian. Dat kan ook bij een vereniging of stichting.

Nu is het wel zo dat bijvoorbeeld in officiële communicatie en ook op bankrekeningen en dergelijke ook de naam van de vereniging of stichting moet verschijnen. Als die naam om wat voor reden dan ook niet passend is moet je de statuten wijzigen.

Statutenwijziging

Logo Kamer van Koophandel handelsregister

Statutenwijziging is bijvoorbeeld aan te raden als in de naam doelgroepen of beperkingen staan die niet meer van toepassing zijn. Of de naam is verwarrend met andere namen. Een statutenwijziging moet via de notaris en moet ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

Als je toch de statuten wijzigt kun je mogelijk nog wat andere zaken ook wijzigen. Vaak blijkt de doelstelling niet meer goed aan te sluiten bij wat jullie nu doen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verenigingen