Ook Hof maakt gehakt van klagende notarissen

Ook Hof maakt gehakt van klagende notarissen

Home » Ook Hof maakt gehakt van klagende notarissen
8.6
Mogen notarissen samenwerken met online dienstverleners?

Ja, notarissen mogen samenwerken met online dienstverleners. Dat heeft het Hof in Amsterdam verschillende keren besloten. Vanaf de eerste dag was er veel verzet tegen deze samenwerking vanuit het traditionele notariaat. De tuchtrechters gaven de klagende notarissen op alle punten ongelijk.

Notarissen mogen samenwerken

Notarissen mogen samenwerken met online juridische dienstverleners. Dat bepaalde het Hof Amsterdam in een uitspraak in 2017. Het was al de tweede keer dat het Hof zich over innovatieve notarissen moest buigen. Met deze uitspraak is het bezwaar en gemopper van de traditionele notarissen niet verstomd. Juridisch hebben ze echter geen poot om op te staan.

Samenwerken mag

Hema Notarisservice

Samenwerken met HEMA, DELA en andere initiatieven mag. Dit was natuurlijk eigenlijk al eerder bepaald in de eerste HEMA zaak. Die procedure was gestart door de KNB, als proefproces tegen een notaris in Amsterdam Zuidoost.

Er was door een aantal notarissen echter een nieuwe procedure gestart tegen hun innovatieve collega’s. De klagende notarissen waren van mening dat de KNB hun belangen niet goed had gediend. De klacht betrof samenwerking met de HEMA, DELA, De Goedkoopste Notaris en Jazeker Notarisservice.

De klagende notarissen hebben een reeks klachten ingediend, waaronder:

  • dat het voor publiek niet duidelijk zou zijn als een dienst het woord notaris gebruikt zonder notaris te zijn;
  • dat notarissen niet voor lage prijzen mogen werken;
  • de meewerkende notarissen maken zich schuldig aan marktbederf.

Uitspraak Hof

De Kamer voor het notariaat gaf de klagende notarissen op alle punten ongelijk. De kamer voor het notariaat Gerechtshof in Amsterdam, waar het hoger beroep in notariszaken zich afspeelt, bevestigt nu in een uitgebreid arrest nogmaals deze uitspraak.

De meeste van de genoemde initiatieven zijn nagebouwd op het concept van DoeHetZelfNotaris. Waarbij deze laatste vaak nog conservatiever is opgezet dan enkele van deze concurrenten. Kortom, de uitspraak is een bevestiging van het feit dat DoeHetZelfNotaris tuchtrechtelijk geheel door de beugel kan.
Tuchtrechtuitspraak Nationale Notaris en andere initiatieven

De complete uitspraak bij Rechtspraak.nl

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Notaris