Van gemeenschap van goederen naar huwelijksvoorwaarden?

Van gemeenschap van goederen naar huwelijksvoorwaarden?

Home » Van gemeenschap van goederen naar huwelijksvoorwaarden?
8.6

Omzetten van gemeenschap van goederen naar huwelijksvoorwaarden

Brief

Als je op of na 1 januari 2018 ben getrouwd, dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Ben je vóór die tijd getrouwd, dan ben je automatisch in volledige gemeenschap van goederen getrouwd. Soms willen jullie de (gedeeltelijke) gemeenschap van goederen omzetten naar een huwelijk met huwelijkse voorwaarden. Dat kan juridisch gezien altijd en op ieder moment tijdens het huwelijk. Een goede reden kan zijn als één van beide echtgenoten een eigen bedrijf gaat beginnen.

Opmaken en inschrijving in huwelijksgoederenregister

Gemiddeld duurt het omzetten rond de twee weken, inclusief de vereiste inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister van de rechtbank.
Let wel op: wijzigingen (en dus de huwelijkse voorwaarden) gaan pas in na de inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister. Alleen schulden en overeenkomsten die zijn aangegaan na de inschrijving worden beheerst door de nieuwe regel. In de huwelijksperiode vóór de inschrijving blijft dus nog steeds de gemeenschap van goederen gelden.

Het achteraf opmaken van huwelijks voorwaarden heeft dus geen effect op schulden die er al zijn. Je kan hiermee geen beslag op jullie gemeenschappelijk bezit voorkomen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?