Verklaring van erfrecht voor iemand die nog niet is overleden

Verklaring van erfrecht voor iemand die nog niet is overleden

Home ยป Verklaring van erfrecht voor iemand die nog niet is overleden
8.4
Kan ik een verklaring van erfrecht aanvragen voor iemand die nog niet is overleden?

Nee, je kan geen verklaring van erfrecht opvragen voor iemand die nog niet is overleden. Je weet namelijk pas op het moment van overlijden wie de erfgenamen zijn.

Verklaring van erfrecht alvast opvragen

nog niet overleden

In een verklaring van erfrecht staan wie de erfgenamen van de overledene zijn. Pas nadat de persoon is overleden kan de notaris dit vastleggen in een verklaring van erfrecht. Het is niet mogelijk om dat eerder vast te leggen. De erfgenamen kunnen namelijk nog wijzigen.

De erflater kan op het laatste moment nog een testament opstellen, of een bestaande wijzigen. Daarnaast kan een erfgenaam overlijden voordat de erflater overlijdt. In dat geval zijn er ook andere erfgenamen.

Ook als je zeker denkt te weten wie de erfgenamen zijn, of zegt ‘ik ga mijn testament niet meer wijzigen’, kan de verklaring niet worden opgesteld.

Voorbeeld

Een voorbeeld: Stel je voor dat vader op sterven ligt. Onderweg naar zijn sterfbed krijgt de dochter een dodelijk verkeersongeluk. Het klinkt als een kleine kans en dat is het gelukkig ook. Maar toch zijn nu de erfgenamen van de op sterven liggende vader fundamenteel gewijzigd.

De verklaring van erfrecht kan daarom pas na het overlijden door een van de erfgenamen of executeur opgevraagd bij een notaris.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verklaring van Erfrecht