Waarom duurt een Verklaring van Erfrecht zo lang?

Waarom duurt een Verklaring van Erfrecht zo lang?

Home ยป Waarom duurt een Verklaring van Erfrecht zo lang?
8.6
Waarom duurt een Verklaring van Erfrecht zo lang?

De notaris moet in de verklaring van erfrecht precies omschrijven wie de erfgenamen zijn. De notaris moet vaak veel uitzoeken.

Waarom duurt het zo lang?

Laten we voorop stellen. De DoeHetZelfNotaris is sneller dan de gemiddelde notaris. Ons proces is tot in de puntjes geautomatiseerd. Daardoor is onze doorloopsnelheid zo snel. Ons huidige record staat op 5 werkdagen, na aanvragen hadden we de verklaring van erfrecht bij de klant.

kalender

Het afgeven van een verklaring van erfrecht kan echter lang duren. Bij een Verklaring van Erfrecht wordt van de notaris verwacht dat deze exact verklaart wie de erfgenamen zijn. Op basis van die verklaring worden banktegoeden en onroerende goederen aan de erfgenamen beschikbaar gesteld. De verklaring heeft dus economisch gezien een belangrijke rol.

Wat doet de notaris?

Er moet veel worden uitgezocht door de notaris. Bij veel van zijn vragen is hij bovendien afhankelijk van anderen. Hij moet bijvoorbeeld een exemplaar van het testament opvragen bij een andere notaris. Dan is de notaris afhankelijk van de snelheid van die andere notaris.

De notaris moet gegevens opvragen uit de Basisregistratie Personen BRP. Bijvoorbeeld omdat hij uit moet zoeken of er kinderen zijn. Dat klinkt eenvoudig maar de notaris moet ook uitzoeken of er geen kinderen zijn die eerder zijn overleden, of uit andere relaties. Soms moet de Gemeente een erfgenamenonderzoek uitvoeren, daarbij moet met de hand in een papieren archief naar gegevens worden gezocht over nakomelingen. Sommige mensen denken dat een trouwboekje hier uitkomst kan bieden. Dat werkt niet, want een dergelijk boekje heeft geen juridische status.

Vervolgens moet de notaris de gegevens hebben van alle erfgenamen. Die moeten bijvoorbeeld een kopie van hun ID bewijs opsturen. Dat kan snel, maar soms duurt het ook langer. Bijvoorbeeld omdat niet alle erfgenamen in Nederland zijn.

Bij ons kan er worden verklaard via iDIN en eventueel met een videoverbinding.

Wat kan ik doen om het sneller te laten verlopen?

Als je de akte aanvraagt via onze site, heb je al veel gegevens aangeleverd. Direct na de opdrachtbevestiging heb je ook gezien welke gegevens de notaris nog meer wil hebben. In het algemeen gaat het dan om een kopie van een testament. Hoe meer van die gegevens je al beschikbaar hebt, hoe sneller de procedure kan gaan.

Nog sneller dan papier is het natuurlijk wanneer je de stukken al digitaal beschikbaar hebt. Je kan heel eenvoudig met je mobiele telefoon foto’s van documenten maken.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Vraag het de notaris