Waarom moet ik huwelijksvoorwaarden maken? Als je van plan bent om te gaan trouwen heb je de keuze om te trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijksvoorwaarden. Als je niks regelt, dan geldt automatisch de gemeenschap van goederen. In dat geval ben je van alles samen eigenaar en ben je dus ook voor elkaars schulden aansprakelijk.

  Scheiding van bezittingen en schulden met huwelijkse voorwaarden

  Er kunnen verschillende persoonlijke, financiële en juridische redenen zijn om nu of in de toekomst te kiezen voor huwelijksvoorwaarden. Zo regel je hiermee dat het vermogen (zoals bezittingen, inkomen en schulden) van de partners van elkaar gescheiden blijven. Eventuele erfenissen kunnen dan privé worden gehouden. Zo blijft het vermogen in de familie en wordt niet vermengd met de aangetrouwde familie. Je kan dit ook opnemen in een testament.
  Ook kunnen schuldeisers van de ene partner de andere partner niet aanspreken tot betaling. Met huwelijksvoorwaarden kunnen jullie elkaar dus beschermen tegen elkaars schuldeisers.

  Huwelijkse voorwaarden voor ondernemers

  Als het bedrijf van jouw partner failliet gaat, dan wordt je daarin niet meegezogen. Het bedrijf wordt dus apart gehouden van de andere partner. Dit geldt ook als jullie gaan scheiden. De waarde van het bedrijf hoeft bij een echtscheiding dan niet tussen jullie worden te verdeeld. Hetzelfde geldt voor ander vermogen.

  Ook kan je door huwelijksvoorwaarden financiële onafhankelijkheid van elkaar creëren. Dat is iets waar soms behoefte aan kan zijn.
  Op 1 januari 2018 zal het stelsel van huwelijkse voorwaarden wijzigen. Op die datum gaat de nieuwe wet in.

  Lees meer over huwelijksevoorwaarden op Wikipedia.

  Huwelijkse voorwaarden opstellen
  Herroep huwelijks voorwaarden