Waarom huwelijksvoorwaarden maken?

Waarom huwelijksvoorwaarden maken?

Home » Waarom huwelijksvoorwaarden maken?
8.5
Waarom moet ik huwelijksvoorwaarden maken?

Als je jouw vermogen en spullen, of een deel daarvan, niet met jouw partner wil delen kan je huwelijksvoorwaarden opstellen. In de huwelijksvoorwaarden neem je op wat gescheiden blijft, en wat jullie wel willen delen.

Waarom huwelijksvoorwaarden

waarom huwelijksvoorwaarden

Als je van plan bent om te gaan trouwen heb je de keuze om te trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of op huwelijksvoorwaarden. Als je niks regelt, dan geldt bij huwelijken na 1 januari 2018 automatisch de beperkte gemeenschap van goederen.

Bij een beperkte gemeenschap zijn bezittingen en schulden die je bezit voor het huwelijk van jou en die blijven van jou. Wat er tijdens het huwelijk bijkomt is gemeenschappelijk. Een uitzondering zijn de erfenissen en schenkingen die je ontvangt, die blijven dan juist weer van jou persoonlijk.

Scheiding van bezittingen en schulden met huwelijkse voorwaarden

Er kunnen verschillende persoonlijke, financiële en juridische redenen zijn om nu of in de toekomst te kiezen voor huwelijksvoorwaarden. Zo regel je hiermee dat het vermogen (zoals bezittingen, inkomen en schulden) van de partners helemaal van elkaar gescheiden blijven. Je kan dan meer regelen dan nu in de wet geregeld is. Bijvoorbeeld een betere omschrijving van de bezittingen die je apart wilt houden.

Voor schulden kan je ook regelen dat tijdens het huwelijk geen vermenging optreedt. Zo kunnen schuldeisers van de ene partner de andere partner niet aanspreken tot betaling. Met huwelijksvoorwaarden kunnen jullie elkaar dus beschermen tegen elkaars schuldeisers.

Huwelijkse voorwaarden voor ondernemers

Alle ondernemers moeten eigenlijk huwelijkse voorwaarden opstellen. Bij een eenmanszaak of VOF is de ondernemer namelijk persoonlijk aansprakelijk voor het bedrijf. Bij een huwelijk is de partner dat ook automatisch. Maak je huwelijks voorwaarden dan voorkom je dat je meegezogen wordt zal als het bedrijf van jouw partner failliet gaat. Het bedrijf wordt dus apart gehouden van de andere partner. Dit geldt ook als jullie gaan scheiden. De waarde van het bedrijf hoeft bij een echtscheiding dan niet tussen jullie worden te verdeeld.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Huwelijkse Voorwaarden