Waarom is het slim een executeur te benoemen?

Waarom is het slim een executeur te benoemen?

Home ยป Waarom is het slim een executeur te benoemen?
8.6
Wat is het voordeel van een executeur benoemen?

Door het aanwijzen van een executeur bepaal jij wie jouw erfenis gaat afhandelen. De executeur is dan verantwoordelijk voor de afhandeling van de erfenis.

Waarom een executeur benoemen?

wie moet de erfenis afhandelen?

Je kan een executeur benoemen, maar dat is niet verplicht. Als je geen executeur aanwijst dan zijn de erfgenamen gezamenlijk verantwoordelijk voor de afhandeling van de erfenis. Benoem je een executeur, dan is die verantwoordelijk. Daarmee bepaal jij, hoe en wie jouw nalatenschap uitvoert.

In de volgende 5 situaties is het aanstellen van een executeur een verstandig besluit:

  1. De erfgenamen hebben onderling een moeizame verhouding. Als ze dan samen beslissingen moeten nemen is dat een bron van conflicten. Benoem je iemand (bijvoorbeeld zelfs een buitenstaander) als executeur, dan voorkom je nieuwe conflicten.
  2. Je bent alleenstaand en je hebt geen kinderen. Er is dan niet direct iemand verantwoordelijk voor de afhandeling. Mogelijk maak je een testament.
  3. Jouw erfgenamen zijn minderjarig. Ze kunnen dan niet zelfstandig rechtshandelingen verrichten. Ze kunnen dus niets verkopen of rechtsgeldig uitvoeren.
  4. Je hebt veel erfgenamen, bezittingen of vermogen. De afhandeling van een dergelijk erfenis vergt veel werk. Overweeg om een professionele partij in te schakelen.
  5. Je hebt veel legaten in een testament opgenomen. De afgifte van de legaten kan veel werk zijn, juist inventariseren, afgeven.

Overleg vooraf

Het is niet verplicht om vooraf te overleggen met een executeur. Jij kan dus iedereen opnemen in jouw testament. Zoals je ziet is het mogelijk wel verstandig om van tevoren goed te overleggen. Ten eerste heb je dan een beeld of de aangewezen persoon straks de taak op zich wil nemen. Bovendien kan je dan jouw wensen bespreken en toelichten.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Executeur benoemen