Woning schenken aan kind, waar moet je op letten?

Woning schenken aan kind, waar moet je op letten?

Home » Woning schenken aan kind, waar moet je op letten?
8.6
Kan ik mijn woning aan mijn kind schenken?

Ja, je kunt de woning schenken aan jouw kind, of een deel daarvan. Er zijn forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen. Er zijn ook een hele reeks aspecten waar je goed over na moet denken en die je goed moet regelen. Zeker als jij er ook nog in wil blijven wonen.

Woning aan kind verkopen of schenken

Woning aan kind schenken

Jouw kind wil jouw woning kopen. Het kan zijn dat de waarde van de woning te hoog is voor jouw kind om deze met eigen geld te kunnen kopen. Je kunt dan een deel van de waarde van de woning schenken aan jouw kind. Zeker als het de bedoeling is dat jouw kind er zelf in gaat wonen. Denk wel aan een eventuele uitsluiting.

Altijd naar de notaris

Om een woning op een andere naam te krijgen moet je altijd naar de notaris. Die regelt het transport van de woning en de inschrijving in het Kadaster. Eigenlijk bestaat het schenken van de woning uit het verkopen van de woning en het schenken van de koopsom.

woning schenken

Waarde van de woning

Welke waarde van de woning moet je aanhouden? De laagste waarde die de fiscus zal accepteren is de WOZ waarde. Maar is dat een reële waarde? Als die waarde aan de lage kant is, kun je dat dan verdedigen naar eventuele andere kinderen? Je schenkt een woning tegen een lage prijs, dat gaat ten koste van de erfenis van de andere kinderen. Bespreek dit open en eerlijk.

Samen met kind blijven wonen

Het is echter lastiger als jij er blijft wonen samen met jouw kind. Jouw kind kan dan de hypotheekrente niet aftrekken. De aftrekbaarheid is alleen voor de eigen woning. Woont het kind er met jou, dan is het niet de eigen woning van dat kind. Om wel de aftrekbaarheid te regelen wordt jouw kind eigenaar en moet hij of zij alle vaste lasten en verzekeringen gaan betalen. Daarnaast moet je ook iets regelen over huur. Dit alles levert meestal geen financieel voordeel op en juist veel administratieve nadelen.

Mantelzorgwoning

Komt er naast dat wonen ook nog mantelzorg bij kijken? Dan moet je helemaal duidelijke afspraken maken. Hoeveel zorg gaat het kind leveren? Wat is er van elkaar te verwachten? Staat er een vergoeding tegenover de zorg? Wie kan besluiten dat mantelzorg niet meer passend is en dus opname in een verzorgingstehuis nodig is.

Notaris inschakelen bij woning schenken

Het is ook verstandig om je plan voor te leggen aan een notaris. Zoals je in dit artikel hebt gelezen zijn er nogal wat keuzes en beslissingen. Het gaat vaak om een fors bedrag. Een goed advies is zijn geld dan meestal meer dan waard.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Schenken