Woning aan kind verkopen of schenken

Wij willen onze woning overdoen aan ons kind, maar hij of zij heeft onvoldoende om de woning te kunnen kopen. Wat zijn onze mogelijkheden?

Als de waarde van de woning voor jullie kind te hoog is om deze met eigen geld te kunnen kopen, kan je een deel van de waarde van de woning schenken aan je kind. Zeker als het de bedoeling is dat jouw kind er zelf in gaat wonen. Dan kan je namelijk gebruik maken van de vrijstelling voor de eigen woning. Denk wel aan een eventuele uitsluiting.

Samen met kind blijven wonen

Het is echter lastiger als jullie er blijven wonen samen met jullie kind. Jouw kind kan dan de hypotheekrente niet aftrekken. De aftrekbaarheid is alleen voor de eigen woning. Woont het kind er met jullie, dan is het niet de eigen woning van dat kind. Ook wordt jullie kind dan eigenaar en moet hij of zij alle vaste lasten en verzekeringen gaan betalen. Daarnaast moeten jullie ook iets regelen over huur. Dit alles levert meestal geen financieel voordeel op en juist veel administratieve nadelen.

Mantelzorgwoning

Komt er naast dat wonen ook nog mantelzorg bij kijken? Dan moet je helemaal duidelijke afspraken maken. Hoeveel zorg gaat het kind leveren? Wat is er van elkaar te verwachten? Staat er een vergoeding tegenover de zorg? Wie kan besluiten dat mantelzorg niet meer passend is en dus opname in een verzorgingstehuis nodig is.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag