Woning schenken aan kind, waar moet je op letten?

Woning schenken aan kind, waar moet je op letten?

Home » Woning schenken aan kind, waar moet je op letten?
8.4
Hoe kunnen wij onze woning aan ons kind schenken?

Er zijn forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen. Er zijn ook een hele reeks aspecten waar je goed over na moet denken en die je goed moet regelen. Zeker als jullie er ook nog willen blijven wonen.

Woning aan kind verkopen of schenken

Wij willen onze woning overdoen aan ons kind, maar hij of zij heeft onvoldoende geld om de woning te kunnen kopen. Wat zijn onze mogelijkheden?

Als de waarde van de woning voor jullie kind te hoog is om deze met eigen geld te kunnen kopen, kan je een deel van de waarde van de woning schenken aan je kind. Zeker als het de bedoeling is dat jouw kind er zelf in gaat wonen. Dan kan je namelijk gebruik maken van de vrijstelling voor de eigen woning. Denk wel aan een eventuele uitsluiting. Je kan ook de schenking over verschillende jaren uitsmeren. Dan kan je jaarlijks gebruik maken van de vrijstelling.

Altijd naar de notaris

Ondertekenen

Om een woning op een andere naam te krijgen moet je altijd naar de notaris. Die regelt het transport van de woning en de inschrijving in het kadaster. Eigenlijk bestaat het schenken van de woning uit het verkopen van de woning en het schenken van de koopsom.

Het is ook verstandig om je plan voor te leggen aan een notaris. Zoals je in dit artikel hebt gelezen zijn er nogal wat keuzes en beslissingen. Het gaat vaak om een fors bedrag. Een goed advies is zijn geld dan meestal meer dan waard.

Waarde van de woning

Welke waarde van de woning moet je aanhouden? De laagste waarde die de fiscus zal accepteren is de WOZ waarde. Maar is dat een reële waarde? Als die waarde aan de lage kant is, kan je dat dan verdedigen naar eventuele andere kinderen? Je schenkt een woning tegen een lage prijs, dat gaat ten koste van de erfenis van de andere kinderen. Bespreek dit open en eerlijk.

Samen met kind blijven wonen

Het is echter lastiger als jullie er blijven wonen samen met jullie kind. Jouw kind kan dan de hypotheekrente niet aftrekken. De aftrekbaarheid is alleen voor de eigen woning. Woont het kind er met jullie, dan is het niet de eigen woning van dat kind. Om wel de aftrekbaarheid te regelen wordt jullie kind eigenaar en moet hij of zij alle vaste lasten en verzekeringen gaan betalen. Daarnaast moeten jullie ook iets regelen over huur. Dit alles levert meestal geen financieel voordeel op en juist veel administratieve nadelen.

Mantelzorgwoning

Komt er naast dat wonen ook nog mantelzorg bij kijken? Dan moet je helemaal duidelijke afspraken maken. Hoeveel zorg gaat het kind leveren? Wat is er van elkaar te verwachten? Staat er een vergoeding tegenover de zorg? Wie kan besluiten dat mantelzorg niet meer passend is en dus opname in een verzorgingstehuis nodig is.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?