Eenmanszaak omzetten naar BV

Eenmanszaak omzetten naar BV

Home » Eenmanszaak omzetten naar BV
8.6
Hoe zet ik mijn eenmanszaak om naar een BV?

Je kunt de eenmanszaak op verschillende manieren omzetten naar een BV. Dat kan via een activa-passivatransactie, een ruisende inbreng of een geruisloze inbreng. Je moet in ieder geval langs de notaris voor het oprichten van een BV. Vraag hierbij ook advies aan jouw boekhouder.

Van een eenmanszaak naar een BV

Je hebt een eenmanszaak. Deze wil je nu omzetten naar een BV. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld in verband met de aansprakelijkheid, de fiscale voordelen of het spreiden van risico’s. Je kunt de eenmanszaak op verschillende manieren omzetten naar een BV. Dat kan via een activa-passivatransactie, een ruisende inbreng en een geruisloze inbreng. In alle gevallen moet je langs de notaris om een nieuwe BV op te richten. De notaris schrijft de BV in en krijgt een nieuw KvK nummer.

eenmanszaak omzetten

De activa-passivatransactie

Via de notaris richt je een BV op. De notaris zorgt voor de inschrijving bij de KvK. Bij de activa-passivatransactie verkoop je alle bezittingen en schulden van de eenmanszaak aan de nieuwe BV. Daarnaast heb je een activa-passivadocument nodig. Hierin staat welke bezittingen en schulden je aan de nieuwe BV verkoopt. Dit document kun je zelf opstellen. Je kunt het ook door een notaris laten opstellen (meestal een dure oplossing). Je moet trouwens wel een notaris inschakelen als je een onroerende zaak van privé naar de BV wil brengen.

Bij deze vorm van omzetting heb je geen akte van inbreng nodig. Ook hoef je het niet af te stemmen met de Belastingdienst.

Ruisende inbreng

Je maakt gebruik van de ruisende inbreng als je jouw eenmanszaak met terugwerkende kracht wilt omzetten in een BV en binnen 3 jaar wilt verkopen. Voor de ruisende inbreng stuur je een intentieverklaring naar de Belastingdienst. Deze intentieverklaring stel je op samen met een boekhouder of specialist. In de intentieverklaring staat dat je de eenmanszaak ruisend omzet naar een BV.

Ook hier moet je langs de notaris om de nieuwe BV op te richten. Naast de oprichtingsakte stelt de notaris ook een akte van inbreng op. In deze akte staan alle activa en passiva die overgaan van de eenmanszaak naar de BV. De notaris schrijft de nieuwe BV in bij de KvK en schrijft de eenmanszaak uit. De nieuwe BV gaat dan verder met de actuele boekwaarden op de balans.

Geruisloze inbreng

Met de geruisloze inbreng kun je de eenmanszaak ook met terugwerkende kracht inbrengen in de BV. Verschil met de ruisende inbreng is dat de nieuwe BV verder gaat met dezelfde boekwaarden. Het voordeel hierbij is dat je geen belasting hoeft te betalen over de meerwaarde van de eenmanszaak. De nieuwe BV start dan met een balans die gelijk is aan de eindbalans van de eenmanszaak.

Voor de geruisloze inbreng stel je ook een intentieverklaring op met jouw boekhouder of specialist. Deze verstuur je naar de Belastingdienst. Daarna ga je naar de notaris. De notaris richt de nieuwe BV op en stelt een akte van inbreng op. De notaris zorgt vervolgens voor inschrijving van de BV en uitschrijving van de eenmanszaak bij KvK.

Stakingswinst

Als je stopt met jouw eenmanszaak kan je te maken krijgen met stakingswinst. Stakingswinst is het verschil tussen de fiscale boekwaarde van de eenmanszaak en de werkelijke waarde op het moment van bedrijfsbeëindiging. Deze winst is onderdeel van jouw inkomen in dat jaar. Hier betaal je inkomstenbelasting over. De stille reserves en de stand van de oudedagsreserve worden als stakingswinst gezien. Je mag hier gebruik maken van de MKB-vrijstelling.

In sommige gevallen heb je recht op stakingsaftrek. Dan betaal je minder belasting over de stakingswinst. De stakingsaftrek is een bedrag dat jaarlijks wordt aangepast door de minister.

Er is een uitzondering op de stakingswinst als je een nieuwe onderneming start binnen 1 jaar. Je moet de stakingswinst van de eenmanszaak dan wel in de nieuwe BV investeren.

JaartalStakingsaftrek
2024€ 3.630,-
2023€ 3.630,-
2022€ 3.630,-
2021€ 3.630,-
2020€ 3.630,-

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV