Enige erfgenaam is ook executeur?

Enige erfgenaam is ook executeur?

Home » Enige erfgenaam is ook executeur?
8.5
Ben ik als enig erfgenaam automatisch executeur?

Nee in formele zin ben je niet automatisch executeur. Dat kun je alleen zijn via een testament. Zijn er verder geen erfgenamen? Dan ben je in de praktijk wel vergelijkbaar met een executeur. Je hoeft geen verantwoording aan anderen af te leggen.

Enige erfgenaam ook altijd executeur

Rechtssysteem

Het kan voorkomen dat een overleden erflater slechts één erfgenaam heeft. De vraag die dan kan spelen is of die erfgenaam de erfenis of nalatenschap als executeur mag gaan afwikkelen. In de praktijk ben je als enige erfgenaam aan niemand verantwoording verschuldigd.

Executeur benoemen in testament

Je kunt alleen formeel executeur zijn als de overledene jou als executeur heeft benoemd of aangewezen in een testament. Zie ook Verklaring van Executele.

Als je de enige erfgenaam bent, dan ben je daarmee niet automatisch of tegelijkertijd ook formeel executeur. Je kunt jezelf niet als executeur benoemen. Ook niet als er geen andere erfgenamen zijn waar je mee moet overleggen. Maar in de praktijk kan je wel als executeur te werk gaan, omdat er geen andere erfgenamen zijn waarmee je moet overleggen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verklaring van executele