De erfgenamen zijn samen belast met de afhandeling van de erfenis. Dat is anders als er een testament is en daarin een executeur is aangewezen. Is er geen executeur dan kunnen de erfgenamen een volmacht geven aan één van hen.
Geen executeur aangewezen
Je bent niet verplicht om een executeur aan te wijzen of te benoemen in jouw testament. Voor de duidelijkheid, alleen via een testament kan je executeur zijn. Een testament waarin geen executeur is aangewezen, is wel een geldig testament. Er hoeft dus niet per se een executeur in een testament te staan.
Maar wie moet zorgen voor de afwikkeling van de nalatenschap als er geen executeur is aangewezen?
Langstlevende
Is er een langstlevende? Dan is die bevoegd om de erfenis af te handelen. Dat kan anders zijn als er een testament is. De langstlevende kan ook een van de andere erfgenamen vragen om als executeur op te treden, bijvoorbeeld één van de kinderen.
Gezamenlijke erfgenamen
Als je in jouw testament geen executeur aanwijst, zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor de afhandeling van de erfenis. Zij moeten dan samen zorgen voor de afwikkeling. De erfgenamen kunnen niet zelf alsnog een executeur benoemen. Dat had alleen de erflater kunnen doen.
Boedelvolmacht
De oplossing is dat de erfgenamen nu iemand aanwijzen die namens hun kan optreden. Met een boedelvolmacht kunnen de erfgenamen samen een boedelgevolmachtigde (zoals een erfgenaam) aanwijzen die de erfenis gaat afwikkelen. Verwar dat niet met de boedelnotaris.
Lees ook: Waarom is het slim een executeur te benoemen?