Hoe verloopt erfenis als wij na elkaar overlijden?

Hoe verloopt erfenis als wij na elkaar overlijden?

Home ยป Hoe verloopt erfenis als wij na elkaar overlijden?
8.5
Hoe verloopt de erfenis als ik en mijn partner (getrouwd in gemeenschap van goederen) kort na elkaar overlijden?

Dit hangt ervan af of er een testament is opgesteld of niet. Eerst wordt de erfenis van de eerst overledene verdeeld. Vervolgens de erfenis van de ander.

Hoe verloopt erfenis als wij na elkaar overlijden?

Als het vaststaat dat jullie na elkaar zijn komen te overlijden, zijn er twee erfenissen die verdeeld moeten worden onder de erfgenamen.

Wettelijk erfrecht

Zonder testament bepaalt de wet hoe de erfenis wordt verdeeld, de wettelijke verdeling van de erfenis. Dan geldt automatisch dat de langstlevende echtgenoot erft van de eerste overleden echtgenoot. Vervolgens gaat bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot de erfenis naar zijn of haar familie (of als hij of zij een testament heeft: naar de in dat testament genoemde erfgenamen). Daarbij maakt de tijd tussen het overlijden niet uit.

Voorbeeld opeenvolgend overlijden

Dus in het zeldzame geval van een auto-ongeluk met twee doden. De man is op slag dood en de vrouw overlijdt op weg naar het ziekenhuis. De vrouw is de erfgenaam van de man. Daarna gaat de erfenis naar haar erfgenamen (ouders en broers en zussen). Tenzij er kinderen zijn. Dan gaat de nalatenschap naar de kinderen.

Erfstelling in testament

De familie van de eerste overleden erflater erft in het wettelijke systeem niks. Dat kun je voorkomen met een erfstelling in een testament. Daarbij benoem je jouw eigen familie tot erfgenaam voor jouw erfdeel als de langstlevende echtgenoot ook komt te overlijden. Meestal zit hier dan een termijn aan (een 30-dagen clausule). Dus als beiden op korte termijn na elkaar overlijden dan bepaal je dat de tweede geen erfgenaam is geweest van de eerste. Je noemt dit ook wel een rampenclausule.

na elkaar overlijden

Fiscale gevolgen

Hoewel de fiscale gevolgen waarschijnlijk het laatste zijn waar de nabestaanden aan denken, is het toch een belangrijk punt. Als dezelfde erfenis in korte tijd twee vererft, dan zijn er ook twee fiscale afrekenmomenten. Dat kun je met een testament voorkomen. In een clausule bepaal je dat de eerste erfenis niet heeft plaatsgevonden. Zo bespaar je op erfbelasting.

Geen zorgen

De kans dat twee mensen vlak na elkaar, of zelfs tegelijk overlijden is minimaal. De kans dat je voor je veertigste overlijdt is al heel klein in Nederland. Dat je dan ook nog tegelijk met je partner komt te overlijden ligt in de orde van 0,0001%. De hele rampenclausule is dus meer iets voor juristen en belastingadviseurs dan voor de werkelijke wereld.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament