Ik heb een koopwoning en mijn partner komt bij mij wonen

Ik heb een koopwoning en mijn partner komt bij mij wonen

Home » Ik heb een koopwoning en mijn partner komt bij mij wonen
8.6
Wordt mijn partner automatisch ook eigenaar van de woning?

Nee, als iemand bij jou komt wonen in jouw koopwoning, wordt diegene niet automatisch eigenaar. De woning blijft van jou. Je kunt wel afspraken maken, onder andere over het verdelen van de kosten. Bij die afspraken komen veel keuzes kijken die hieronder uitgelegd worden.

Samenwonen in een koopwoning

bij mij wonen

Jij, of jouw partner, is eigenaar van een koopwoning. Jullie gaan samenwonen in die koopwoning. Het is dan van belang dat jullie de afspraken goed vastleggen. Hoe gaan jullie de kosten verdelen? Wat spreken jullie af over de woning en de waarde als jullie de relatie verbreken. Maar ook, wat als één van de partners komt te overlijden? Hoe willen jullie daarmee omgaan? Als jullie niets vastleggen, wordt de andere partner niet automatisch eigenaar van de woning, maar gaat die naar de wettelijke erfgenamen.

Als jullie gaan samenwonen in een koopwoning, is het altijd verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. In het samenlevingscontract maken jullie afspraken over hoe jullie de kosten verdelen.

Er zijn een paar opties:

  • de woning apart houden
  • de woning gemeenschappelijk maken
  • de waardestijging of waardedaling delen

Woning apart houden

De eerste optie is het apart houden van de woning. Het blijft dus jouw woning. Jouw partner is niet verplicht om mee te betalen aan de hypotheek als die bij jou komt wonen. Jij bent eigenaar en hebt daarmee een belastingvoordeel en jij bouwt vermogen op. Jouw partner niet. Jouw partner kan wel op een andere manier bijdragen aan de gezamenlijk kosten, zoals de boodschappen, gas, water en licht. Als je verder niets regelt, en jij komt te overlijden, kan jouw partner niet in de woning blijven wonen.

De intrekkende partner kan ook een vast bedrag per maand betalen aan jou. Dit is dan een soort huur. Voor een indicatie van de kosten kun je bijvoorbeeld kijken op huurprijsberekenen.nl. De berekening is een indicatie. Het is belangrijk om de gemaakte afspraken regelmatig met elkaar door te nemen. Zeker als er iets verandert in jullie situatie qua inkomen. Het samenlevingscontract zegt nadrukkelijk dat er geen sprake is van huur in de zin van de wet. Dat zou juridisch heel lastig worden met zaken zoals huurbescherming.

Woning gemeenschappelijk maken

bij mij wonen

De tweede optie is om de woning gemeenschappelijk van jullie beiden te maken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw partner wel eigenaar wil worden van de woning. Dat kan. Jullie moeten hiervoor langs de notaris. Bij de notaris kunnen jullie bespreken welk deel van de woning naar jouw partner gaat. Bijvoorbeeld 50/50. Maar iedere andere verdeling kan ook. Jouw partner koopt dan een gedeelte van de woning. De gedeeltelijke eigendom gaat via een transportakte over op naam van jouw partner. Houdt er wel rekening mee dat jullie hiervoor naar de notaris moeten en kosten maken. Denk aan de notariskosten, kadasterkosten en overdrachtsbelasting. Daarnaast moet de hypotheekverstrekker hier ook toestemming voor geven.

De hypotheek komt (vermoedelijk) ook op twee namen. In dat geval is ieder partner nog steeds aansprakelijk voor de hele schuld. Dus als de ene partner niet kan betalen, betaalt de andere het hele bedrag.

Op het moment dat jullie uit elkaar zouden gaan moet de één de ander uitkopen. Of jullie verkopen de woning. Bij een overlijden is de andere partner niet automatisch eigenaar. Daarvoor moeten jullie ook nog een testament opstellen en elkaar tot erfgenaam benoemen.

De waardestijging of -daling van de woning delen

Het is mogelijk om de waardestijging of -daling van de woning samen te delen. Dat kan op twee manieren:

  • De woning voor de helft verkopen aan de intrekkende partner. Hierdoor worden jullie beide eigenaar en profiteren jullie samen van de waardestijging. Maar ook bij een waardedaling, delen jullie dit.
  • In een samenlevingscontract een meerwaardeclausule opnemen. Deze clausule houdt in dat, vanaf het moment van samenwonen, jullie allebei delen in de waardestijging of – daling van de woning. Let op! Zo’n clausule zit niet in het model van de DoeHetZelfNotaris. Het houdt namelijk ook in dat de waarde onafhankelijk moet worden vastgesteld. Er komt wel wat meer bij kijken dan een standaard contract zoals wij dat opstellen.

Wat als een van jullie komt te overlijden?

Willen jullie het bij overlijden ook goed regelen, stel dan direct twee testamenten op. Samenwoners zijn namelijk geen erfgenamen van elkaar. Met een testament kun je vastleggen dat jouw partner jouw erfgenaam is. Daarmee gaat de woning ook naar die partner en kan hij/zij er blijven wonen. Zonder testament is dat niet het geval, ook niet als er sprake is van gemeenschappelijk bezit.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract