Is een BV voor mij ook fiscaal voordelig?

Is een BV voor mij ook fiscaal voordelig?

Home » Is een BV voor mij ook fiscaal voordelig?
8.5
Is een BV fiscaal voordelig?

Een BV is pas fiscaal voordelig als je meer dan € 150.000,- winst maakt. Er zijn een hele boel redenen om ondanks dat je niet zoveel winst maakt, toch een BV op te richten. Maar financieel is het vaak minder verstandig.

BV fiscaal voordelig?

procent rente

Dat hangt ervan af. Het is zeker niet altijd (fiscaal) voordelig om een BV op te richten en daar je onderneming in uit te oefenen.

Nederland kent een groot aantal fiscale stimulansen voor Zelfstandige ondernemers, denk aan zaken als startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Die aftrekposten gelden voor ZZP-ers, maar dus ook als je in een VOF samenwerkt. Die aftrekposten vervallen op het moment dat je de onderneming in een BV onderbrengt.

Minpunten om een BV op te richten

Dus aan de minkant van een BV oprichten vind je:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Eventueel startersaftrek

De BV moet bovendien ieder jaar een eigen jaarrekening publiceren en een eigen administratie voeren. Daar zijn kosten aan verbonden.

Pluspunten om een BV op te richten

Daar staat tegenover dat je bij een BV niet gebonden bent aan het zogeheten urencriterium. Als zelfstandige moet je minimaal 1125 uur aan je zaak werken. Voor een BV bestaat die eis niet.

De directeur van de BV moet zich wel een gebruikelijk loon uitkeren. Maar hier zijn voldoende uitzonderingen op, die we uitleggen in een artikel: Moet ik gebruikelijk loon uitkeren?

Juridische overwegingen

Een BV kan je oprichten om fiscale redenen, maar ook om juridische redenen. De aansprakelijkheid voor een onderneming in een BV is op het persoonlijke vlak veel minder dan als je een zelfstandige ondernemer bent. Het is van groot belang dat je goed advies inwint, zowel fiscaal als juridische. Als je eenmaal de zaak in een BV hebt ondergebracht keer je dat niet zomaar weer om.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV