Moet schenken op papier bij de notaris?

Moet schenken op papier bij de notaris?

Home » Moet schenken op papier bij de notaris?
8.5
Schenken op papier verplicht bij de notaris?

Ja, voor een echte schenking op papier moet je naar de notaris. Een dergelijke schenking is een schenking door schuldigerkenning. Je kan daar eenvoudig mee frauderen en daarom eist de Belastingdienst dat je het bij de notaris regelt.

Schenken op papier

Schenken van geld

Een schenking op papier moet altijd bij de notaris. Bij een schenking op papier is er geen sprake van het overmaken van contanten. Je schenkt het geld, maar je leent het direct weer terug. Er is mogelijk direct een belastingvoordeel. Deze combinatie maakt misbruik mogelijk. De Belastingdienst eist dus bij een schenking op papier altijd een akte van de notaris.

De schenking moet ook schriftelijk worden aanvaard door de begunstigde. Ook hier is een belangrijke fiscale reden. Naast de mogelijk verschuldigde schenkbelasting zal de schenking ook tot het vermogen van de ontvanger gaan behoren. Die kan daardoor belasting verschuldigd zijn in Box 3.

Op papier in gewoon taalgebruik

Verwarring is er vaak doordat mensen denken dat schenken op papier hetzelfde is als een gewone schenking waarvoor ook een contract is opgemaakt. Dan staat de schenking immers ook op papier. Het verschil is dat je bij een dergelijke schenking het geld overmaakt. Die schenking is dus niet alleen een papieren actie, maar je hebt het geld ook daadwerkelijk overgeboekt.

Deze vorm van schenken, waarbij je wel een contract maakt en ook uitbetaalt, hoeft niet bij de notaris vastgelegd te worden. Dat contract kan je zelf maken en heeft dan net zoveel kracht als dat je het bij de notaris maakt.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Vraag het de notaris