Moet schenken op papier bij de notaris?

Moet schenken op papier bij de notaris?

Home » Moet schenken op papier bij de notaris?
8.4
Schenken op papier verplicht bij de notaris?

Ja, voor een echte schenking op papier moet je naar de notaris. Een dergelijke schenking is een schenking door schuldigerkenning. Je kan daar eenvoudig mee frauderen en daarom eist de Belastingdienst dat je het bij de notaris regelt.

Schenken op papier

Schenken van geld

Een schenking op papier moet altijd bij de notaris. Bij een schenking op papier is er geen sprake van het overmaken van contanten. Je schenkt het geld, maar je leent het direct weer teug. Er is mogelijk direct een belastingvoordeel. Deze combinatie maakt misbruik mogelijk. De Belastingdienst eist dus bij een schenking op papier altijd een akte van de notaris.

De schenking moet ook schriftelijk worden aanvaard door de begunstigde. Ook hier is een belangrijke fiscale reden. Naast de mogelijk verschuldigde schenkbelasting zal de schenking ook tot het vermogen van de ontvanger gaan behoren. Die kan daardoor belasting verschuldigd zijn in Box 3.

Op papier in gewone taalgebruik

Verwarring is er vaak doordat normale mensen, de niet-juristen, schenken op papier ook gebruiken als er een contract gemaakt is bij een gewone schenking. Immers dan staat de schenking ook op papier. Het verschil is dat bij een dergelijke schenking je het geld wel direct overmaakt. Die schenking is dus niet alleen een papieren actie, maar je hebt daadwerkelijk ook geld overgeboekt.

Die vorm van een schenking op papier, dus waarbij je wel een contract maakt, maar ook echt gaat betalen, die hoeft niet bij de notaris. Dat contract kan je zelf maken en heeft dan net zoveel kracht als dat je het bij de notaris maakt.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Vraag het de notaris