Bestuur (BV en NV)

Bestuur (BV en NV)

Home » Woordenboek » Bestuur (BV en NV)
8.6

Wat is het bestuur (BV en NV)?

Het bestuur van een NV of BV heeft de taak om de rechtspersoon te besturen. Dat houdt onder andere in het voeren van de dagelijkse leiding en het bepalen van de strategie, dus ook het draaiende houden van de onderneming. Iedere rechtsvorm heeft een organisatiebestuur, zie bijvoorbeeld ook verenigingsbestuur, stichtingsbestuur en coöperatiebestuur.

Handen schudden

De taken en bevoegdheden van het bestuur zijn bij alle rechtspersonen ongeveer hetzelfde. De belangrijkste bevoegdheid is dat het zij namens de rechtspersoon mag handelen. Bijvoorbeeld koopcontracten sluiten, bedrijfsmiddelen aankopen en werknemers aannemen. Een rechtspersoon kan dat namelijk niet zelf, omdat het eigenlijk maar een papieren constructie is. Dat doet het bestuur dan allemaal in naam van de vennootschap. Het is vergelijkbaar met een volmacht.

Meestal zijn de oprichters ook de (eerste) statutaire bestuurders, maar dat is niet noodzakelijk. Er moet wel altijd minimaal één bestuurder zijn bij de oprichting. Die worden dan in de oprichtingsakte benoemd. Ook kunnen de toekomstige bestuurders vóór de oprichting al voorbereidingshandelingen treffen.  Zie daarvoor BV i.o.

  • Het meervoud van bestuur (BV en NV) is bestuurders