Poortwachter (poortwachtersfunctie)

Poortwachter (poortwachtersfunctie)

Home » Woordenboek » Poortwachter (poortwachtersfunctie)
8.6

Wat is een poortwachter (poortwachtersfunctie)?

Met de poortwachter of poortwachtersfunctie wordt de functie van de notaris of het notariaat als beschermer van ons rechtsbestel bedoeld.

Logo DoeHetZelfNotaris

Deze functie zie je vooral terug bij de taken van de notaris op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering (Wwft). Die wet verplicht notarissen om (voorgenomen) ongebruikelijke geldtransacties te melden. En om te onderzoeken wie de UBO (Ultimate Beneficial Owner) van een juridische organisatie is.

Ook moet de notaris ervoor waken dat de inhoud van zijn of haar notariële aktes kloppen met de werkelijkheid. Zie onderzoeksplicht en erfgenamenonderzoek.

Daarnaast moet de notaris ervoor zorgen dat zijn of haar aktes niet in strijd zijn met de wet. Maar juist dat die aan alle eisen van de wet voldoen. Verder moet de notaris als poortwachter ook controleren of jij de gevolgen begrijpt van wat je gaat tekenen (belehrungsplicht of zorgplicht).

Andere partijen hebben ook een dergelijke taak als poortwachter. Zo moeten banken ervoor zorgen dat zij voldoende weten van hun rekeninghouders. Dit is om te voorkomen dat Nederlandse bankrekeningen worden misbruikt voor bijvoorbeeld het witwassen.

  • Het meervoud van poortwachter (poortwachtersfunctie) is poortwachters