Verschil tussen een informele en formele vereniging

Verschil tussen een informele en formele vereniging

Home ยป Verschil tussen een informele en formele vereniging
8.6
Wat is het verschil tussen een informele vereniging en een formele vereniging?

Een informele vereniging kun je zelf oprichten, zonder notaris. De bestuurders zijn wel hoofdelijk aansprakelijk. De formele vereniging wordt wel opgericht door een notaris. De bestuurders zijn dan niet aansprakelijk, maar de vereniging is aansprakelijk.

Brief

Informele of formele vereniging?

Als je een vereniging wilt beginnen en die ook juridisch wil vormgeven, dan heb je de keuze uit verschillende soorten verenigingen. Er is een informele vereniging en een formele vereniging. Wat is het verschil tussen de soorten verenigingen en welke past bij jou?

Oprichting

Voor het oprichten van een informele vereniging hoef je niet langs de notaris. Je kan zelf de statuten opstellen en deze ondertekenen. Dit zijn dan onderhandse statuten. De informele vereniging hoeft niet te worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt dat wel doen. Dat is bijvoorbeeld aan te raden als je een bankrekening wilt openen voor de vereniging.

Een formele vereniging wordt wel door een notaris opgericht. De notaris stelt de statuten op en je ondertekent de statuten bij de notaris. De vereniging moet dan ook ingeschreven in het Handelsregister.

Je kan een bestaande informele vereniging voortzetten als formele vereniging.

Aansprakelijkheid

Bestuurders in een informele vereniging zijn hoofdelijk aansprakelijk. Dit is omdat de informele vereniging geen rechtspersoonlijkheid heeft. In de praktijk is de verenging het eerste aanspreekpunt. Als er dus ergens schade ontstaat is de vereniging degene die gaat betalen. Daarna kunnen de individuele bestuurders worden aangesproken voor de gehele schade.

Een concreet voorbeeld. Bij de buurtbarbecue verbrandt een kind een arm. De organisatie was in handen van de informele speeltuinvereniging. De verzekering van het kind spreekt de vereniging aan. Als er niet voldoende geld in kas zit, moeten de bestuursleden uit eigen zak bijspringen.

Bestuurders bij een formele vereniging zijn niet aansprakelijk. De vereniging is dan aansprakelijk. De schade moet dan wel ontstaan zijn door de vereniging. Alleen als er sprake is van wanbeleid kunnen de bestuurders wel aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld als er is gefraudeerd met subsidies. Of als er expres geen belasting is afgedragen.

Keuze tussen informele en formele vereniging?

Ben je met een paar mensen en wil je een vereniging beginnen? Dan kan een informele vereniging voldoende zijn. Wordt de groep groter en wordt er meer georganiseerd? Dan is het het overwegen waard om een formele vereniging op te richten. Dit is voornamelijk van belang voor de aansprakelijkheid van de bestuurders.

Als jouw vereniging in aanmerking wil komen voor erfenissen of het verkrijgen van registergoederen is een formele vereniging nodig. Dit is niet mogelijk met een informele vereniging. Ook staat vaak in subsidievoorwaarden van bijvoorbeeld een gemeente dat je een formele vereniging moet zijn.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?