Formaliseren Vereniging 359.-

Home » Vereniging » Formaliseren Vereniging
8.5

Vereniging formaliseren

Je hebt al jaren een informele vereniging, die staat misschien zelfs ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar dat is een vereniging met beperkte rechtspersoonlijkheid. Je loopt dus een risico omdat bestuurders aansprakelijk zijn. Daarom wil je de vereniging nu omzetten naar een formele vereniging.
Door de DoeHetZelfNotaris worden honderden verenigingen per jaar opgericht. Meer dan 10% van alle verenigingen start bij de DoeHetZelfNotaris. Wij doen dat snel, betrouwbaar en tegen lage kosten.

Waarom formaliseren van je vereniging?

De belangrijkste reden is dat een formele vereniging een rechtspersoon is. Die kan dus een eigen bankrekening openen. De aansprakelijkheid voor de bestuurders is ook verschoven. Van persoonlijk naar de aansprakelijkheid van de vereniging. Mogelijk had je de informele vereniging nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan kan je dat nu ook direct in orde maken. Op alle manieren is dit een stap op weg naar de professionalisering van de vereniging.

Voordelen van hier een vereniging formaliseren

Nergens zo voordelig en makkelijk.

 • Notaristarief is all in
 • In 10 minuten klaar
 • Ontvang direct gratis concept statuten
 • Betaal pas bij de notaris
 • Notaris schrijft in bij de KvK

Iets anders met je vereniging?

Heb je al statuten van een formele vereniging en wil je de statuten van de vereniging wijzigen? Dat kan natuurlijk ook online bij ons. Wil je een compleet nieuwe vereniging oprichten dan kan dat ook, je bent dan nu op de verkeerde pagina. Je kan ook bij ons een informele vereniging oprichten en die dan later omzetten naar een formele vereniging.

Wat regel je hier?

Je formaliseert hier een reeds bestaande informele vereniging. Een aantal keuzes is al vooraf bepaald. De keuzes zijn gemaakt zoals de meeste mensen die zouden maken. Wil je het anders, of complexer? Dan moet je een offerte aanvragen bij een notaris, je krijgt dan ook met hele andere tarieven te maken.

 • Vereniging met volledige rechtspersoonlijkheid
 • Je maakt je eigen doelstelling
 • Geen Raad van Toezicht, aparte organen in de statuten

Wat doet de notaris voor het formaliseren van een vereniging

Logo Kamer van Koophandel handelsregister

De notaris zal alle gegevens controleren die jullie hebben opgeven. Dus zijn de gegevens van de bestuursleden juist doorgegeven. Van de bestuursleden wordt ook gekeken of ze niet voorkomen in het faillissementsregister, of op een lijst van terroristen voorkomen. De notaris doet dat in de daarvoor bestemde registers. Ook zal de notaris de door jullie bedachte doelstelling doorlezen en eventueel vragen aan jullie stellen. Daarna volgt een (korte) bespreking op het kantoor van de notaris.

Als de vereniging is opgericht dan schrijft de notaris deze in bij de Kamer van Koophandel. Stonden jullie al in het handelsregister? Dan geeft de notaris de wijziging door. Zij sturen je een elektronisch uittreksel uit het handelsregister. Zodra je dat inschrijvingsnummer hebt kan je een bankrekening aanvragen. De KvK stuurt een nieuwe vereniging nog een factuur voor de inschrijving van €50,–. Stond je al ingeschreven dan is er geen bijdrage verschuldigd.

Minimale eisen aan een vereniging

Een vereniging bestaat uit minstens twee personen. De belangrijkste organen van een vereniging zijn de algemene vergadering waar alle leden bijeen komen en het verenigingsbestuur. De ledenvergadering benoemt het bestuur. Elk lid heeft één stem. Het lidmaatschap kan gekoppeld zijn aan bepaalde eisen, zoals bijvoorbeeld bij een Vereniging van Eigenaren, het bezit van een appartement.

Twee soorten vereniging

Vereniging oprichten

Er zijn twee soorten verenigingen. De formele vereniging. Dat is een vereniging met rechtspersoonlijkheid, die moet worden opgericht door de notaris. De tweede is de informele vereniging, die bezit geen rechtspersoonlijkheid. Die kan dan ook niet makkelijk deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Bovendien als de vereniging dat wel doet zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen die de vereniging aangaat. Voor een informele vereniging hoef je zelfs niets op papier te zetten. De leesclub of de debatclub is ook een vereniging.

Meer regelen voor jouw vereniging

logo overeenkomsten.nl

Naast de statuten heb je straks meestal ook nog een huishoudelijk reglement nodig. Daarin regel je zaken als hoe en wanneer je vergadert. Het voordeel van zaken regelen in een Huishoudelijk reglement is dat je dat zelf kan aanpassen. Je hoeft dan niet langs de notaris.
Als je toch bezig bent kun je natuurlijk ook gelijk alles goed regelen. Naast het huishoudelijk reglement maak je dan ook een declaratieregeling voor onkosten, een stageovereenkomst en een vrijwilligersovereenkomst. Modelovereenkomsten daarvoor, vind je in ons pakket: Vereniging compleet van maar € 69,– excl. BTW. Koop je dit pakket tegelijk met het formaliseren van de vereniging dan ontvang je een korting van € 20 euro.

Wat krijg je voor je geld?

Je krijgt een complete vereniging, inclusief alles wat je nodig hebt om daar te komen.

 • Concept statuten
 • Bespreking bij de notaris
 • Eventuele volmachten
 • Definitieve statuten
 • Inschrijving Kamer van Koophandel
 • Digitaal uittreksel KvK
 • Eigen dashboard
+

Tarief Vereniging Formaliseren € 359.- incl. BTW

Wat kost een Vereniging Formaliseren


Werkzaamheden

Wat doet de notaris voor het tarief

De notaris zal voor het geld:

 • nieuwe statuten opmaken;
 • de gewijzigde gegevens doorgeven aan de Kamer van Koophandel;
 • een digitaal uittreksel uit het handelsregister verzorgen;
 • jullie een exemplaar van de formele statuten verstrekken;
 • de akte eeuwig in een brandvrije kluis bewaren.

De kosten voor de ID controle ben je verschuldigd per bestuurslid. In de prijs is voorzien in één bestuurslid. Je kan die kosten beperken door als bestuur dat ene bestuurslid te machtigen op te treden namens het bestuur.

Het formaliseren van een bestaande vereniging. De vereniging bestond al en was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je maakt nu formele statuten bij de notaris.

 

Hoe lang gaat het duren?

De doorlooptijd om een rechtspersoon op te richten is afhankelijk van enkele factoren.

 • Wanneer kun je de benodigde stukken zoals kopie ID bewijs aanleveren aan de notaris?
 • Hoe druk is het bij de notaris?
 • Heb je alles correct ingevuld?

Als alles bij de notaris ligt dan kan je een afspraak maken.

Spoedtarief

Heb je echt haast? Dan kan je jouw dossier boven op de stapel krijgen. De keuze voor notarissen neemt dan wel iets af, omdat niet alle notarissen hieraan meewerken.

Passeer je akte binnen 3 werkdagen

3 werkdagen. Toeslag € 200,– ex BTW.

De doorlooptijd geldt natuurlijk alleen voor werkdagen en gaat pas in op het moment dat alle stukken bij de notaris zijn. Dat wil ook zeggen kopieën van ID bewijzen van bij de organisatie betrokken personen.

Lees meer