Mag de statutaire naam een afkorting zijn?

Mag de statutaire naam een afkorting zijn?

Home » Mag de statutaire naam een afkorting zijn?
8.5
Mag de statutaire naam een afkorting zijn?

Ja je mag ook afkortingen in de naam gebruiken. Er zijn wel enkele eisen aan de naam van een rechtspersoon. Zo mag de naam niet verwarrend zijn en moeten er bij een BV bijvoorbeeld altijd de letters BV in de naam staan.

Brief

Statutaire naam

De statutaire naam van een rechtspersoon moet bij de oprichting worden opgenomen in de statuten. De wet verplicht niet dat je de statutaire naam voluit moet schrijven. Wel moet de statutaire naam niet verwarrend zijn en voldoende onderscheidend zijn in vergelijking met andere namen. Als de afkorting verwarrend is, dan moet je de naam wijzigen. Bij de oprichting zal de notaris hierop letten.

Meestal wordt in de statuten de naam voluit genoemd en daarna de afkorting vermeld.

Rechtsvorm verplicht in de naam

Voor de Naamloze en Besloten Vennootschap geldt dat de rechtspersoon de rechtsvorm ook moet opnemen in de statutaire naam. Dat mag je afkorten tot NV en BV. Dat is ook het geval bij een stichting of vereniging. Daar kan je zelf kiezen hoe je dat woord in de naam wil verwerken.

Speciale tekens en symbolen in statutaire naam?

Mag je ook speciale tekens of symbolen in jouw statutaire naam opnemen? De wet zegt daar niks over. Je mag dus speciale tekens, zoals @, # en $, opnemen in jouw statutaire naam. Maar bij de Kamer van Koophandel kan je er soms wel mee in de problemen komen.

Zeker als jouw (enige) handelsnaam hetzelfde is als jouw statutaire naam met symbolen. Volgens de Kamer van Koophandel mag je namelijk uitsluitend de tekens @, & en + in je handelsnaam gebruiken. Andere lees- en speciale tekens als bijvoorbeeld (), ?, !, *, #, en / zijn niet toegestaan in je handelsnaam.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV