Oprichten Nederlandse rechtspersoon met buitenlandse bestuurders?

Oprichten Nederlandse rechtspersoon met buitenlandse bestuurders?

Home » Oprichten Nederlandse rechtspersoon met buitenlandse bestuurders?
8.5

Rechtspersoon oprichten met buitenlandse bestuurders

Is het mogelijk om een Nederlandse rechtspersoon op te richten met buitenlandse bestuurders?

Wij willen een stichting oprichten, maar een aantal bestuurders woont in het buitenland, kan dat? Ik wil een BV oprichten maar een aandeelhouder woont in Amerika, kan dat?
Ja dat is mogelijk. De wet zegt niet dat een bestuurder van een rechtspersoon, zoals een stichting of Besloten Vennootschap, de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Juridisch is er dus geen probleem.

Praktische problemen

Als een buitenlandse bestuurder bij een Nederlandse notaris een rechtspersoon wil oprichten, dan moet die buitenlandse persoon zich wel legitimeren en dan tegelijk een volmacht tekenen. Dat legitimeren moet in principe bij de Nederlandse notaris die de rechtspersoon zal oprichten.

Het verschilt per land of en hoe legitimatie in het buitenland kan. Soms zijn er in die landen ook notarissen en soms moet het bij een advocaat, terwijl het soms alleen mogelijk is op de ambassade of een consulaat. Er zijn dus wel wat praktische bezwaren. Ook moeten er dus extra documenten worden gemaakt en vertaald. Dat brengt ook kosten met zich mee.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Oprichting stichting

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag