Hoe richt ik een kerkgenootschap op?

Hoe richt ik een kerkgenootschap op?

Home » Hoe richt ik een kerkgenootschap op?
8.5

Oprichten kerkgenootschap

Hoe richt ik een kerkgenootschap op? Niet een alledaagse vraag, maar toch regelmatig gesteld.

De Grondwet waarborgt het recht en de vrijheid van godsdienst. Een manier waarop je dat grondrecht kan uitoefenen is door het oprichten van een kerkgenootschap voor jouw religieuze gemeenschap of activiteiten. Die vrijheid houdt in ieder geval in dat de overheid zich niet mag bemoeien met de inhoud van jouw geloof.

Rechtspersoon

KerkEen kerkgenootschap is een bijzonder vorm van een rechtspersoon. Zo hoeft een kerkgenootschap niet via de notaris met een oprichtingsakte te worden opgericht, terwijl dat voor andere rechtspersonen wel is vereist. De wet bevat verder geen regels over de juridische organisatie van het kerkgenootschap. Wel moet het kerkgenootschap na de oprichting worden ingeschreven in het handelsregister en mag het niet handelen in strijd met de wet of openbare orde. De Kamer van Koophandel zal marginaal toetsen, zij geeft geen oordeel over het geloof. Zo heeft zij onlangs ook de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster ingeschreven na een beroepsprocedure.
Het feit dat een kerk is ingeschreven bij het handelsregister wil nog niet zeggen de Belastingdienst de organisatie als zodanig erkend. Daarvoor moet de organisatie ook voldoen aan de criteria voor een ANBI.ANBI Logo

Door de oprichting kan het kerkgenootschap overeenkomsten sluiten en eigenaar van goederen zijn. Er moeten wel daadwerkelijk religieuze activiteiten worden uitgevoerd om als kerkgenootschap te kunnen worden aangemerkt.

Alternatieven

Naast het kerkgenootschap kan ook worden gekozen voor de vereniging of de stichting als rechtsvorm. Veel moskeeën zijn bijvoorbeeld een stichting. Ook zie je bij veel kerken een aparte steunstichting.

Lees meer over het kerkgenootschap op Wikipedia.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Oprichting vereniging