De UBO in statuten van DoeHetZelfNotaris

De UBO in statuten van DoeHetZelfNotaris

Home ยป De UBO in statuten van DoeHetZelfNotaris
8.6
Hoe is de UBO geregeld in de statuten van DoeHetZelfNotaris?

DoeHetZelfNotaris maakt gebruik van relatief eenvoudige statuten. Hierdoor is het makkelijker om een UBO-verklaring op te stellen.

Statuten DoeHetZelfNotaris

De modellen die de DoeHetZelfNotaris hanteert gaan altijd uit van relatief eenvoudige statuten. In deze statuten kan je een bestuurder niet meer zeggenschap geven dan een andere bestuurder. Dit maakt het makkelijker om een UBO-verklaring op te stellen. Je kan naast de statuten wel nog een overeenkomst opstellen waarin je een bestuurder meer zeggenschap geeft dan een andere bestuurder.

Bij het gebruik van een DoeHetZelfNotaris model kan je dus bijvoorbeeld niet bepaalde bestuurders meer stemrecht geven. Simpel gezegd, zijn er bij ons vier bestuurders? Dan hebben die altijd ieder 25% van de stemmen. Dat maakt het opstellen van een UBO-verklaring een stuk eenvoudiger. Je geeft dan alle vier de bestuurders op als UBO.

Pseudo-UBO

Logo Kamer van Koophandel handelsregister

Als er geen UBO is, moet er een pseudo-UBO worden benoemd. Dit zijn meestal de bestuurders van een organisatie. Deze omweg is nodig omdat volgens de regels iedere organisatie een natuurlijk persoon moet opgeven die UBO is. In de praktijk heeft geen van de bestuurders de zeggenschap om bijvoorbeeld de statuten te wijzigen. De notaris geeft de personen door als pseudo-UBO in het UBO-register

Een ANBI heeft per definitie geen UBO 

Bij een stichting met een ANBI status is het uit de aard van de zaak niet verenigbaar om een UBO te hebben. Een UBO heeft meer dan 25% van de zeggenschap. Hij heeft daarbij de mogelijkheid de statuten te wijzigen of de beslissingsbevoegdheid over het vermogen. Om de ANBI status te kunnen verkrijgen zijn die opties nou juist verboden. 

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Stichtingen