Wat gebeurt er als mijn erfgenamen eerder komen te overlijden dan ik?

Wat gebeurt er als mijn erfgenamen eerder komen te overlijden dan ik?

Home » Wat gebeurt er als mijn erfgenamen eerder komen te overlijden dan ik?
8.4
Mijn erfgenaam komt voor mij te overlijden. Wie erft dan?

Als je geen testament hebt, geldt de wet. Dan is er sprake van plaatsvervulling. Is er wel een testament? Dan staat in het testament wie erfgenaam is. Hier kan ook sprake zijn van plaatsvervulling, maar er kan ook een tweetrapsbepaling zijn opgenomen.

Vooroverlijden

Als jouw erfgenaam dood gaat voor jij komt te overlijden dan noemen we dat juridisch “vooroverlijden“. Wat gaat er dan gebeuren? Het antwoord is best complex en hangt van een aantal factoren af. De eerste vraag is of je een testament hebt.

grafrechten

Opvolgend erfgenaam zonder testament

Heb je geen testament dan geldt het wettelijk erfrecht. De erfgenamen van jouw overleden erfgenaam zijn dan in de plaats gekomen van die erfgenaam. Dus had je twee kinderen en is één van hen overleden en heeft die kinderen, dan komen jouw kleinkinderen in de plaats van jouw kind.

Opvolgend erfgenaam met testament

Heb je wel een testament dan zijn er twee mogelijkheden.

De eerste is dat je in je testament nadrukkelijk hebt bepaald dat de erfenis alleen voor die ene persoon is. Dan heb je dus in je testament ook bepaald wat er gebeurt als die specifieke persoon voor jou komt te overlijden. Bijvoorbeeld dat je erfenis dan naar een goed doel gaat.

De andere mogelijkheid is dat je niets hebt geregeld over wat er in dat geval moet gebeuren. Dan komen de erfgenamen van de overleden erfgenaam in de plaats van die overleden erfgenaam. Dus was de erfgenaam je buurman en is die overleden, dan komen de kinderen van de buurman daarvoor in de plaats.

Legaat

Bij een legaat is meestal geregeld dat er geen “in de plaats stelling” zal zijn. Het legaat heeft meestal een persoonlijk doel en leent zich dus niet voor uitkering aan een andere erfgenaam.

Hoe regelt DoeHetZelfNotaris vooroverlijden?

In onze testamenten is voor wat betreft een normale erfstelling altijd een in de plaats stelling en voor een legaat nooit. Dus bij ons komen de erfgenamen van de erfgenaam automatisch in de plaats van de overleden erfgenaam.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Afhandeling Erfenis