Wat zijn de risico’s bij schenken voor de dood?

Wat zijn de risico’s bij schenken voor de dood?

Home » Wat zijn de risico’s bij schenken voor de dood?
8.6
Schenken vlak voor de dood, wat is het risico?

Als je een schenking aanvaardt, heb je nog niet de erfenis aanvaard. Het kan wel onrechtmatig zijn om een schenking te aanvaarden met als bedoeling schuldeisers dwars te zitten.

Risico’s bij schenken voor overlijden

Schenken voor de dood

Mijn vader heeft niet lang meer te leven. Ik ben zijn enige erfgenaam. Mijn vader wil mij een eenmalige schenking geven. Ik vermoed, maar weet dat niet zeker, dat hij onder aan de streep meer schulden dan bezittingen heeft. Als hij overlijdt zal ik dan ook de erfenis verwerpen. Kan het als een daad van aanvaarding van de erfenis worden gezien als ik de schenking voor zijn overlijden accepteer, of is dat om een andere reden niet te adviseren?

Geen aanvaarding erfenis, maar pas wel op

Schenkingen gedaan binnen een termijn van 180 dagen voor het overlijden worden geacht tot de erfenis te behoren. Althans voor de erfbelasting.

Voor het aanvaarden van de erfenis heeft dit geen gevolgen. Je kunt pas aanvaarden of verwerpen ná overlijden. Ik zou desondanks wel voorzichtig zijn. Als er vlak voor het overlijden grote schenkingen zijn gedaan, kunnen schuldeisers gaan proberen om bij jou hun schuld te verhalen. Dit hangt van de schuldeisers en de hoogte van hun vorderingen af. Als jij en je vader expres schenkingen doen om de schuldeisers te benadelen kan er sprake zijn van een onrechtmatige daad.

In het ergste geval moet je de schenking terugdraaien en mogelijk rente betalen. Je moet het heel bewust hebben gedaan om nog een andere vorm van schadevergoeding te moeten betalen in Nederland.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Schenken