Risico’s bij schenken voor overlijden

Mijn vader heeft niet lang meer te leven. Ik ben zijn enige erfgenaam. Mijn vader wil mij een eenmalige schenking geven. Ik vermoed, maar weet dat niet zeker, dat hij onder aan de streep meer schulden dan bezittingen heeft. Als hij overlijdt zal ik dan ook de erfenis verwerpen. Kan het als een daad van aanvaarding van de erfenis worden gezien als ik de schenking voor zijn overlijden accepteer, of is dat om een andere reden niet te adviseren?

Geen aanvaarding erfenis, maar pas wel op

Schenkingen gedaan binnen een termijn van 180 dagen voor het overlijden worden geacht tot de erfenis te behoren. Althans voor de erfbelasting. Voor het aanvaarden van de erfenis heeft dit geen gevolgen, die kan je pas aanvaarden of verwerpen na overlijden. Ik zou desondanks wel voorzichtig zijn. Het hangt van de schuldeisers en de hoogte van hun vorderingen af. Het kan natuurlijk zijn dat zij gaan proberen om bij jou hun schuld te verhalen als er vlak voor het overlijden grote schenkingen zijn gedaan. Onder omstandigheden kan hier sprake zijn van een onrechtmatige daad. Namelijk als jij en je vader expres schenkingen doen om de schuldeisers te benadelen.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag