Zijn de kosten van een Verklaring van Erfrecht aftrekbaar?

Zijn de kosten van een Verklaring van Erfrecht aftrekbaar?

Home ยป Zijn de kosten van een Verklaring van Erfrecht aftrekbaar?
8.5
Zijn de kosten van de verklaring van erfrecht aftrekbaar van de erfbelasting?

Nee, deze kosten zijn niet aftrekbaar van de erfbelasting. Deze kosten horen niet tot de kosten die uit de boedel betaald kunnen worden. De kosten van de verklaring komen voor rekening van de opdrachtgever.

Kosten verklaring van erfrecht aftrekbaar?

aftrekbaar

Een verklaring van erfrecht kost geld. Je bent vaak verplicht door de bank om er een te laten opstellen. Dat geld gaat van de erfenis af. Kun je de kosten dus aftrekken van de erfbelasting?

Nee, dat kan niet. De kosten van de uitvaart kun je wel betalen uit de erfenis. De kosten die na de uitvaart komen zijn niet aftrekbaar. Deze kosten noemen we boedelkosten. Ze verlagen de erfenis voor de verdeling, maar ze zijn niet aftrekbaar.

Kosten gaan wel van de erfenis

De factuur voor de verklaring van erfrecht komt dus op naam van de contactpersoon. Die is verantwoordelijk voor de betaling. Het is logisch dat alle kosten die gemaakt zijn om de erfenis in kaart te brengen straks eerst betaald worden. Dus nadat alle kosten zijn betaald, resteert een bedrag dat verdeeld kan worden onder de erfgenamen.

De kosten zijn dus niet fiscaal aftrekbaar, maar verminderen wel de omvang van de erfenis. Dus tussen de erfgenamen zijn deze kosten wel onderling te verrekenen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Aangifte erfbelasting