DoeHetZelfNotaris optimaal met Notariële Diensten

Home » DoeHetZelfNotaris optimaal met Notariële Diensten
8.4

Hoe werkt het als je akte door Notariële Diensten wordt gemaakt?

klanten vertellen

DoeHetZelfNotaris werkt voor een aantal aktes samen met Notariële Diensten in Woerden. Dat centrale kantoor is gespecialiseerd in het snel een klantvriendelijk voorbereiden van aktes. Uiteindelijk worden die aktes wel ondertekend door een notaris.

Bij Notariële Diensten komen alle opdrachten voor:

Hoe maak je nu een van deze aktes? Via DoeHetZelfNotaris is dat bijzonder eenvoudig. In enkele stappen bereid je zelf een officieel document voor. Je stuurt de gegevens met één klik naar het landelijke kantoor. Zij nemen jou verder bij de hand. Zij helpen iedereen stap voor stap aan de Verklaring van Erfrecht, of een andere akte. Dit kan allemaal online, je hoeft dus niet in persoon langs te komen.

De vragen

Je moet een aantal vragen beantwoorden. De vragen zijn eenvoudig voor iedereen te beantwoorden. De vragen zijn interactief, ze reageren dus op elkaar. Heb je aangegeven dat er een testament is? Dan moet je vragen over dat testament beantwoorden. Was er geen testament, dan ook geen vragen. Soms moet je even iets opzoeken of nog bespreken. Niets aan de hand. Je tot dan toe ingevoerde gegevens worden bewaard en kun je later weer opvragen.

We vragen zo min mogelijk

Door de nauwe afstemming tussen DoeHetZelfNotaris en Notariële Diensten kunnen we met steeds minder vragen af. Veel gegevens kunnen onze medewerkers veel sneller opzoeken dan jij dat kan als eenvoudige burger. Is er een testament? Als jij het niet zeker weet, dan zoeken wij het wel uit. Wij hebben online toegang tot het Centraal Testamentenregister (CTR) Zo kunnen we al helemaal aan het begin ervoor zorgen dat jij zo min mogelijk werk hebt.

Vervolgstappen

Zodra jouw opdracht binnen is bij Notariële Diensten sturen ze je bericht. Je kunt jouw identiteit bevestigen via bijvoorbeeld iDIN. Dat is een zeer snelle en eenvoudige manier. Direct daarna gaat jouw opdracht al een fase verder. Je ontvangt de opdrachtbevestiging, een stappenplan en het verzoek welke documenten zij nodig hebben.

Direct gaan alle onderzoeken van start, berichten aan betrokken organisaties eruit. Van elke stap ontvang je bericht. Zo weet je precies hoe ver jouw opdracht al gevorderd is.

Royement eigenlijk al klaar

Heb je een royement aangevraagd? Je hoeft niet veel te doen. De bank (of andere partij) moet akkoord gaan. Dat wil zeggen dat ze een verklaring moeten tekenen. Daarin geven ze aan dat de hypotheek is afgelost en wat hun betreft kan worden doorgehaald. Daar hoef jij niet veel aan te doen. Het kan een paar weken duren, omdat de bank er niet veel belang bij heeft.

Aanvaarden

Voor een verklaring van executele vraagt Notariële Diensten aan de beoogde executeur of die de functie wil aanvaarden. Is die aanvaarding ontvangen dan kan de verklaring opgesteld. Meestal is dit dus in enkele dagen te regelen. Het hangt af van hoe snel het testament is opgestuurd en de aanvaarding is gedaan.

Een verklaring van erfrecht bevat de namen van de erfgenamen. Dat zijn alleen de erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard. Om er zeker van te zijn dat de erfgenamen de erfenis zelf hebben aanvaard, moeten zij een handtekening zetten onder een formulier. Die handtekening moeten zij laten legaliseren.
Dat kan voor erfgenamen in Nederland:

  • de verplichte legalisatie van de handtekeningen door de erfgenamen kan gratis 100% online. Wij maken daarvoor gebruik van iDIN.
  • Indien je dat niet wilt kun je ook tegen geringe kosten terecht bij ieder gemeentehuis in Nederland.
  • tegen een wisselende vergoeding (meestal rond de € 25,– tot € 50,–) bij iedere notaris in Nederland.

Wonen de erfgenamen in het buitenland? Ze kunnen als ze over een Nederlandse bankrekening beschikken gebruik maken van iDIN. Hebben ze dat niet dan kunnen ze de andere bovenstaande procedure volgen als ze in Nederland zijn. Ze kunnen zich ook legitimeren in het buitenland. Dat kan bij een notaris, ambassade of via een videoverbinding. Als het aan de orde is, leggen wij de procedure in detail uit.

Betalen doe je aan het einde

Als de akte in concept gereed is, sturen we je een e-mail. Daarin staat de factuur met het bedrag dat je verschuldigd bent. Dit kunt je direct betalen, met de betaallink in de mail. Automatisch wordt na ontvangst van de betaling de akte aangeboden aan de notaris ter ondertekening. Je betaalt dus niet vooraf aan DoeHetZelfNotaris.

De akte

De notaris passeert de akte. Jij ontvangt de bevestiging en een afschrift van wat er heeft plaatsgevonden. Was dat een royement dan ontvang je bevestiging van de wijziging in het Kadaster. Was het een verklaring van erfrecht of executele, dan ontvang je een elektronische afschrift. Die kun je naar alle betrokken organisaties verzenden.