Gevolgen van beneficiair aanvaarden voor executeur?

Gevolgen van beneficiair aanvaarden voor executeur?

Home ยป Gevolgen van beneficiair aanvaarden voor executeur?
8.4
Wat zijn de gevolgen voor de executeur als een erfgenaam beneficiair aanvaard?

Als een erfgenaam beneficiair aanvaard heeft dat in principe geen gevolgen voor de executeur. Tenzij er onvoldoende vermogen is om alle schulden te betalen.

Beneficiair aanvaarden en executeur

Een erfgenaam kan een erfenis verwerpen, zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden. Stel dat de erflater een executeur heeft aangewezen. De nalatenschap wordt beneficiair aanvaard. Heeft dat gevolgen voor de taken en bevoegdheden van de executeur?

Geen gevolgen

Brief

Een beneficiaire aanvaarding heeft in principe geen gevolgen voor de executeur. De executeur blijft bevoegd om te handelen en om zijn of haar taak uit te voeren. De executeur moet aantonen dat er meer bezittingen dan schulden zijn in de nalatenschap. In dat geval hoeft de nalatenschap niet te worden vereffend. Dit kan de executeur aantonen door een boedelbeschrijving op te stellen.

Geen positief saldo nalatenschap

Wat als de executeur niet kan aantonen dat er voldoende vermogen is om alle schulden te betalen? In dat geval benoemt de rechtbank een vereffenaar. De vereffenaar zal de nalatenschap vereffenen. De executeur verliest dan zijn of haar bevoegdheid. In de praktijk zal de executeur vaak als vereffenaar worden aangewezen.

Zie ook het stappenplan voor beneficiair aanvaarden.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Executeur benoemen