Gevolgen van nieuwe relatie voor testament?

Gevolgen van nieuwe relatie voor testament?

Home ยป Gevolgen van nieuwe relatie voor testament?
8.6
Wat gebeurt er met mijn testament als ik een nieuwe relatie krijg?

Als je een nieuwe relatie krijgt (niet trouwen of een huwelijk), dan blijft jouw testament gewoon geldig. En jouw nalatenschap zal daarom nog steeds volgens jouw testament moeten worden verdeeld als je komt te overlijden.

Nieuwe relatie en eerder testament

Als je gaat samenwonen met je nieuwe vriend of vriendin (niet gehuwd of getrouwd), dan gebeurt er juridisch niets met jouw testament dat je eerder hebt gemaakt. Jouw testament blijft dus gewoon geldig. En jouw nieuwe partner waarmee je samenwoont is dan ook niet automatisch jouw erfgenaam. Het maakt daarbij niet uit of jullie wel of geen samenlevingsovereenkomst of samenlevingscontract hebben opgesteld. Of als jullie wel of niet al samen kinderen hebben.

Testament nog actueel?

Maar het kan wel zijn dat jouw testament door jouw nieuwe relatie niet meer aansluit bij jouw huidige situatie. Dat kan vooral zo zijn als je voor jouw nieuwe relatie getrouwd was en nu gescheiden bent. Een testament vervalt namelijk ook niet automatisch door een echtscheiding. En jouw testament kan (geheel) zijn toegespitst op de situatie dat jullie nog getrouwd zijn. Kijk dus goed na wat je precies in jouw testament had opgenomen en trek het eventueel in. Dat kan je doen door herroeping van jouw testament.

In dit artikel lees je meer over de gevolgen van een echtscheiding voor een testament.

nieuwe relatie

Nieuwe relatie, nieuw testament?

Als je een nieuwe relatie krijgt, dan is het altijd verstandig om jouw testament zelf opnieuw tegen het licht te houden. Gewijzigde omstandigheden, zoals een nieuwe partner, moeten altijd een reden zijn om een testament nog een keer te bekijken. Dan kan je beoordelen of jouw testament nog aansluit bij je huidige situatie.

Wil je jouw samenwonende partner erfgenaam maken? Overweeg om jouw nieuwe vriend of vriendin als erfgenaam te benoemen in jouw nieuwe testament. Of om een samenlevingsovereenkomst met verblijvingsbeding te maken.

Uitelkaar.nl

Zelf je scheiding regelen, dat kan bij Uitelkaar.nl

Op het online scheidingsplatform kan je zelf met begeleiding van een casemanager je eigen scheidingsconvenant en ouderschapsplan opstellen. In je eigen tijd en tempo. Aan het einde van het traject bekijkt en bespreekt een familierechtadvocaat alles met jullie en dient hij het in bij de rechtbank. Alles tegen een vaste lage prijs.
Kijk voor meer informatie op Uitelkaar.nl.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament