Hoe controleren op testament?

Hoe controleren op testament?

Home » Hoe controleren op testament?
8.4
Hoe weet ik of iemand een testament had?

Nadat iemand is overleden kan je bij het Centraal Testamenten Register opvragen of iemand een testament had. Je moet dan wel nabestaande zijn en een overlijdensakte kunnen tonen. Je kan in Nederland niet uitzoeken of een nog levend iemand een testament heeft. Dat is geheim.

Controleren op het bestaan van een testament

Testament met zegel

In Nederland kan je achterhalen of een overleden familielid of naaste bij een Nederlandse notaris een testament heeft laten maken. Je kan dat gratis opvragen bij het Centraal Testamentenregister CTRHet is niet mogelijk om het CTR te raadplegen voor levende personen.

Bestaan van testament

Door het Centraal testamenten register (CTR) te raadplegen, kom je er achter of er een testament van de overledene is. Eén van de eerste stappen voor het afhandelen van het erfenis is dat naasten of erfgenamen nagaan of de overledene een testament heeft gemaakt.

Gebruik de testamentservice

Het schriftelijk opvragen van informatie bij het CTR is tijdrovend en bureaucratisch, maar gratis. Daarom kan je ook kiezen om tegen betaling ons het te laten doen. Helemaal online en binnen drie dagen heb je alle gegevens die je van het CTR zou krijgen, plus een uitgebreid rapport. Je hoeft geen overlijdensakte te hebben.

Uitzoeken via de notaris

De notaris kan online in het CTR zoeken. Als je opdracht geeft aan een notaris om bijvoorbeeld een Verklaring van Erfrecht op te stellen, zoekt deze in het CTR. De notaris doet dit ook, als jullie het zelf al hebben uitgezocht. Het behoort tot de standaard controles die de notaris moet uitvoeren.

Inhoud van testament

De inhoud van een testament kan je niet via het CTR inzien. Er is geen landelijke online opslag van testamenten. Voor het mogen inzien van de inhoud moet je namelijk naar de notaris die het testament heeft opgesteld, de opvolger van die notaris of een andere notaris. Je kunt via het CTR wel te weten komen waar het testament is (gemaakt), zodat je vervolgens contact kunt opnemen met de betreffende notaris.

Hoe inzien CTR?

Voor het mogen inzien van het CTR heb je nodig:

  1. Een ingevuld schriftelijk aanvraagformulier en
  2. Een uittreksel uit het overlijdensregister. Die wordt verschaft door de uitvaartonderneming of op aanvraag door de gemeente waar de overledene is overleden.

Deze stukken stuur je vervolgens op naar het CTR. Je kunt alleen schriftelijk een aanvraag doen. De actuele adres- en contactgegevens van het CTR kan je vinden op de website van de Overheid.

Buitenlands testament

Wil je weten hoe je een mogelijk buitenlands testament kan opzoeken? Op de website van het Europees Netwerk van Testamentenregisters (ARERT) kan je voor 22 aangesloten Europese landen nagaan hoe je de testamentenregisters van die landen kunt raadplegen. Het is ook mogelijk dat het CTR een verzoek doet aan een of meer testamentenregisters van andere Europese leden. Neem hiervoor contact op met een Nederlandse notaris of het CTR.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?