Hoe kan ik huwelijkse voorwaarden vernietigen?

Hoe kan ik huwelijkse voorwaarden vernietigen?

Home ยป Hoe kan ik huwelijkse voorwaarden vernietigen?
8.6
Kan ik huwelijkse voorwaarden vernietigen?

Ja, je kan huwelijkse voorwaarden onder bepaalde omstandigheden vernietigen. Dit kan op twee manieren. Door een uitspraak van de rechter of als een van de echtgenoten de voorwaarden ontbindt.

Huwelijkse voorwaarden vernietigen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je huwelijksvoorwaarden wil vernietigen. Zo kan het zijn dat je bent gedwongen om de huwelijksvoorwaarden aan te gaan. Of dat je niet wist wat de gevolgen ervan waren. Ook kan het zijn dat wat jullie met elkaar hebben afgesproken niet in de huwelijkse voorwaarden staat. Door het vernietigen worden de huwelijksvoorwaarden ongedaan gemaakt.

Huwelijksvoorwaarden kan je vernietigen als ze zijn gesloten onder een van deze situaties:

Royement of Doorhalen
 • Een geestelijke stoornis;
 • Dwaling (een onjuiste voorstelling van de feiten);
 • Bedrog;
 • Misbruik van omstandigheden;
 • Bedreiging.

Huwelijksvoorwaarden kan je op twee manieren vernietigen:

 • Door een uitspraak van de rechter (vonnis);
 • Door aan je echtgenoot te verklaren dat je de huwelijkse voorwaarden vernietigt.

Wat is vernietigen?

Het gevolg van vernietiging is dat vanaf dat moment de huwelijksvoorwaarden nooit hebben bestaan. En dus het wettelijk regime van toepassing was. Bij een huwelijk voor 1 januari 2018 was er dan altijd een gemeenschap van goederen. Bij een huwelijk van na die datum een beperkte gemeenschap van goederen.

Trouwens als de huwelijksvoorwaarden niet bij de notaris zijn gemaakt, dan zijn de huwelijkse voorwaarden altijd al nietig. Dat betekent dat de huwelijkse voorwaarden voor de wet niet bestaan en vernietiging in dat geval niet nodig is.

Het vernietigen van huwelijksvoorwaarden via de rechter is lastig en kostbaar. De rechter eist bewijs en een onderbouwing van waarom in jouw situatie de huwelijksvoorwaarden wilt vernietigen.

Huwelijks voorwaarden intrekken

Het kan ook zijn dat je de huwelijksvoorwaarden niet wilt vernietigen. Bijvoorbeeld als je het met elkaar erover eens bent dat de huwelijksvoorwaarden moeten worden opgeheven of aangepast.

Om te voorkomen dat je achteraf onaangenaam wordt verrast, is het belangrijk om vooraf goed te weten wat er in de huwelijksvoorwaarden staat en wat de gevolgen daarvan zijn. De notaris zal bij het opmaken van de huwelijksvoorwaarden je daarover uitleg geven.

  Heeft onze uitleg je verder geholpen?

  Lees meer over Huwelijkse Voorwaarden