Jaarlijkse schenking steeds naar de notaris?

Jaarlijkse schenking steeds naar de notaris?

Home » Jaarlijkse schenking steeds naar de notaris?
8.4
Moet ik voor een jaarlijkse schenking steeds terug naar de notaris?

Ja, voor een jaarlijkse schenking moet je steeds terug naar de notaris. Tenzij het een schenking in contanten is, dan is de notaris niet verplicht.

Jaarlijkse schenking steeds naar de notaris?

Veel mensen willen jaarlijks een schenking aan hun kinderen doen. Als die schenking in contanten plaatsvindt dan is de notaris niet verplicht. Maar ook in dit geval is een overeenkomst wel aan te raden (dat heet een onderhandse overeenkomst). Je kan dan bijvoorbeeld regelen dat de schenking geen deel uit gaat maken van een gemeenschap van goederen. Gaat het om een schenking op papier dan moet een notariële akte worden opgesteld.

Logo Belastingdienst

De Belastingdienst heeft bepaald dat de schenking daadwerkelijk plaatsvindt op de datum van de akte. Je kan dus niet in één akte voor toekomstige jaren schenken. De fiscus telt die bedragen dan bij elkaar op. Je moet dus ieder jaar een nieuwe akte opstellen.

Toekomstige schenkingen

Toekomstige aktes zijn wel minder werk! Met de eerste akte tekenen de kinderen voor aanvaarding van de schenking. Zij tekenen dan gelijk voor de aanvaarding van toekomstige schenkingen tegen dezelfde voorwaarden. Dat wil zeggen dat zij de schenking in de komende jaren niet opnieuw hoeven te aanvaarden. Ook geven zij direct volmacht aan de medewerker van het notariskantoor om te tekenen voor opvolgende schenkingen te aanvaarden. De vraag of dit ook tot minder kosten bij de notaris leidt kan verschillen per notaris.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?