Jaarlijkse schenking steeds naar de notaris?

Moet ik voor jaarlijkse schenking steeds terug naar de notaris?

Veel mensen willen jaarlijks een schenking aan hun kinderen doen. Als die schenking in contanten plaatsvindt dan is de notaris niet verplicht. Ook in dat geval is een overeenkomst wel aan te raden (dat heet een onderhandse overeenkomst). Je kan dan regelen dat de schenking bijvoorbeeld geen deel uit gaat maken van een gemeenschap van goederen. Gaat het om een schenking op papier dan moet een notariële akte worden opgesteld.

Logo BelastingdienstDe Belastingdienst heeft enkele jaren geleden bepaald dat de schenking daadwerkelijk heeft plaatsgevonden op de datum van de akte. Je kan dus niet in één akte voor toekomstige jaren schenken. De fiscus telt die bedragen dan bij elkaar op. Je moet dus ieder jaar een nieuwe akte opstellen.

Toekomstige aktes zijn wel minder werk! Met de eerste akte tekenen de kinderen voor aanvaarding van de schenking. Zij tekenen dan gelijk voor de aanvaarding van toekomstige schenkingen tegen dezelfde voorwaarden. Dat wil zeggen dat zij in de komende jaren niet weer de schenking hoeven te aanvaarden. Doe je dat via onze site, dan is dat goedkoper dan de eerste schenking via onze site.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag