Nalaten aan een goed doel, hoe doe je dat?

Nalaten aan een goed doel, hoe doe je dat?

Home ยป Nalaten aan een goed doel, hoe doe je dat?
8.6
Hoe kan ik nalaten aan een goed doel?

Je kunt een goed doel opnemen in je testament. Je kunt het goede doel erfgenaam maken of een legaat nalaten. Let wel op of het goede doel de ANBI status heeft, dat scheelt veel erfbelasting.

Nalaten aan een Goed Doel

nalaten aan een goed doel

Er zijn twee manieren om na te laten aan een goed doel. Je geeft ze een legaat, dat is een vast bedrag in geld, of je maakt ze erfgenaam. Dat laatste is meestal in de vorm van een percentage van de erfenis.

Het voordeel van een legaat is dat het goede doel dit altijd kan aannemen. Er zijn namelijk in het algemeen geen verplichtingen aan verbonden. Het legaat gaat bovendien voor op de erfdelen van de andere erfgenamen.

Het nalaten aan een goed doel moet via een testament. In het testament moet je duidelijk omschrijven om welk goede doel het gaat. Je kunt dus niet opnemen ‘aan een goed doel’ en de keuze aan de erfgenamen laten. Of in het testament verwijzen naar een lijst met goede doelen die je regelmatig bijwerkt. Dat kan niet. Het moet duidelijk zijn omschreven.

Goed doel kan niet zuiver aanvaarden

Goede doelen mogen nooit zomaar een erfenis aanvaarden. Immers een erfenis bestaat uit bezittingen en schulden. Zij moeten dus zeker weten dat de organisatie niet per ongeluk zich opzadelt met schulden. De stichting moet dus beneficiair aanvaarden. Dit is bij de meeste stichtingen zelfs opgenomen in de statuten.

Je kunt het goede doel ook aanwijzen als executeur. Zeker grote goede doelen hebben hiervoor samenwerkingen met gespecialiseerde executeurs.

Waar je op moet letten

Heeft het goede doel de ANBI status? Alleen die organisaties zijn vrijgesteld van het betalen van erfbelasting. Zij kunnen dus iedere euro uit jouw nalatenschap besteden aan het doel.

Heeft de organisatie een CBF keur? Dat is geen noodzaak, maar het CBF controleert wel heel veel zaken. Alleen grotere organisaties kunnen voldoen aan alle eisen van het CBF.

Heb je de juiste gegevens? Je moet de formele naam opnemen, zoals die in het handelsregister staat. Liefst neem je ook het nummer van het handelsregister op en eventueel het RSIN. Waarom? Dit voorkomt heel veel gedoe na jouw overlijden.

stichting dierennood

Want een omschrijving als: “de dierenbescherming” is absoluut onvoldoende. Bedoelde je een regionale organisatie of de landelijke organisatie. Misschien bedoelde je een organisatie die iets doet voor dierenbescherming, maar kan dat ook de stichting dierennood zijn?

Wat goede doelen kunnen doen

Goede doelen kunnen zorgen dat het voor mensen makkelijker is om ze op te nemen in een testament. Dat kunnen ze doen door duidelijk alle benodigde gegevens op hun website te publiceren. Ze kunnen zich ook aansluiten bij onze site. Dan worden hun gegevens opgenomen in onze databank. Bij het maken van een testament is het dan een kwestie van simpel aanklikken. Alles staat gecontroleerd en wel in het testament.

Die Goede Doelen service bieden wij gratis aan goede doelen met een ANBI status.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over GoedeDoelenService