Een Verklaring van Erfrecht overal geldig

Heb ik voor iedere bank een verklaring van erfrecht nodig?
De bank vraagt soms om een Verklaring van Erfrecht. Heb je dan per bank een akte nodig? Nee, je kan volstaan met één Verklaring. In die verklaring zet de notaris exact wie de erfgenamen zijn. Dat is geldig voor iedere bank, of andere instantie die daarom vraagt.
Je ontvangt van de notaris een pdf, daarin staat de afschrift van de akte. Die kan je per mail of post opsturen aan iedereen die de akte nodig heeft.
Er zijn richtlijnen van de Vereniging van Banken die bepalen of je een VvE nodig hebt. Dat wil ook zeggen dat je soms voor de ene bank wel een Verklaring nodig hebt, maar voor de andere bank niet. Dat kan te maken hebben met het saldo, of het soort tegoed bij de bank.
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar het beleid per bank. Het artikel wordt regelmatig bijgewerkt en geeft een goed overzicht van wat je kan verwachten.

Hulp per bank

Praktisch alle banken in Nederland hebben een specifieke afdeling die nabestaanden kan helpen. Bij die afdeling meld je het overlijden. Zij kunnen je aangeven welke stappen je nu moet zetten. Ook is het vaak via deze afdeling dat er nog betalingen gedaan kunnen worden van de rekening van de overledene. Denk bijvoorbeeld aan lopende verplichtingen of de kosten van de uitvaart.

Overlijden en Banken
Bank Afdeling nabestaanden
ING Servicedesk Nabestaanden
Rabobank Ondersteuning nabestaanden
ABN AMRO Nabestaandendesk
SNS Nabestaandendesk
ASN Bank Nabestaandendesk
Regiobank Nabestaandenservice
Triodos Bank Nabestaandenondersteuning
Van Lanschot Client Services

ABN AMRO en Aegon

DoeHetZelfNotaris werkt samen met ABN AMRO en met Aegon voor het opstellen van Verklaringen van Erfrecht. Niet alleen profiteer je van een lager tarief. Aan het einde van het proces sturen we op jouw verzoek het document ook direct op aan de bank. Dat scheelt jou weer werk.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag