Hoe lang is een verklaring van erfrecht geldig?

Hoe lang is een verklaring van erfrecht geldig?

Home » Hoe lang is een verklaring van erfrecht geldig?
8.6
Hoe lang is een verklaring van erfrecht geldig?

Een verklaring van erfrecht is onbeperkt geldig. Tenzij zich nieuwe feiten of omstandigheden voordoen na het opstellen van de verklaring.

Geldigheid verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht heeft geen geldigheidsdatum. De verklaring is onbeperkt geldig. De wet stelt hier geen termijn aan. Het opmaken van een verklaring van erfrecht is een momentopname. Voor het opstellen doet de notaris onderzoek wie de erfgenamen zijn en legt dit vast in de verklaring. Doen zich hierna feiten en omstandigheden voor die niet bij de notaris bekend waren? Dan kan het zijn dat de verklaring aangepast dient te worden. Bijvoorbeeld als er na het overlijden en na het opstellen van de verklaring een gerechtelijk vaststelling van het ouderschap plaatsvindt. Dan komt er een erfgenaam bij die niet op de verklaring van erfrecht staat.

Geldig

Oude verklaring van erfrecht

Het kan zijn dat je een hele oude verklaring van erfrecht hebt liggen. Deze blijk je opeens nodig te hebben voor een bankrekening die nog bestaat. De bank vraagt vervolgens een nieuwe, recente verklaring. Banken hebben een beleidsvrijheid als het gaat om het vragen van een verklaring van erfrecht.

Is er al een verklaring afgegeven dan zijn de erfgenamen niet verplicht om een nieuwe verklaring op te vragen. De bank moet de oude verklaring van erfrecht dan accepteren. Dat is alleen anders als er nieuwe feiten of omstandigheden bekend zouden zijn.

Dit heeft de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Kifid in 2016 geoordeeld.

Hoe lang is een verklaring van executele geldig?

Een verklaring van executele is in beginsel ook onbeperkt geldig. Maar als de executeur de taken heeft voldaan en de nalatenschap is afgewikkeld, eindigt de bevoegdheid van de executeur.

Lees ook: Wanneer eindigt het beheer van de executeur?

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verklaring van Erfrecht