Waarom is een verklaring van executele goedkoper dan verklaring van erfrecht?

Waarom is een verklaring van executele goedkoper dan verklaring van erfrecht?

Home ยป Waarom is een verklaring van executele goedkoper dan verklaring van erfrecht?
8.6
Waarom is een verklaring van executele goedkoper dan een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van executele is goedkoper omdat de notaris daar minder werk aan heeft. Hij heeft voldoende aan het testament en de aanvaarding van de executeur. Bij een verklaring van erfrecht moet er worden uitgezocht wie de erfgenamen zijn. Dat is veel meer werk.

Verklaring van executele goedkoper dan verklaring van erfrecht

De verklaring van executele is goedkoper dan een verklaring van erfrecht. En dat niet alleen, een verklaring van executele is ook nog eens veel sneller te maken! Hoe komt dat?

Een verklaring van executele maakt een notaris. Hij beschrijft daarin wie er volgens het testament van de overledene is aangewezen als executeur en welke bevoegdheden de executeur heeft. Het enige dat de notaris dus nodig heeft is het testament en de aanvaarding door de executeur van zijn rol. De notaris zoekt uit wat de laatste versie van het testament is, welke bevoegdheden er aan de executeur zijn toegekend. De notaris hoeft verder niets uit te zoeken.

Bij een verklaring van erfrecht moet de notaris uitzoeken wie de erfgenamen zijn. Op grond van een eventueel testament en/of de wet. Daarnaast moet hij uitzoeken of er nog onbekende erfgenamen zijn. Kortom een uitgebreid en soms langdurig onderzoek.

Liever een verklaring van executele

Als de bank je vraagt om een verklaring van erfrecht, terwijl er in het testament een executeur is aangesteld, ga dan in overleg met de bank. Voor de bank is namelijk meestal een verklaring van executele ook afdoende. Het is dan immers de taak en dus ook de verantwoordelijkheid van de executeur dat er juist wordt uitgekeerd. De bank is daarmee van zijn verantwoordelijkheid tegenover de erfgenamen verlost. Jij bent goedkoper en sneller uit.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verklaring van erfrecht