Wat is een personal holding?
Er wordt vaak gesproken over een personal holding, wat is dat eigenlijk en waarom zou je er een moeten hebben?
Een personal holding is een BV waarin jij de enige eigenaar bent. Uitzonderingen zijn dat je jouw partner of kinderen er eigenaar in hebt laten worden om fiscale redenen. De personal holding is eigenlijk dus een rechtspersoon om jezelf heen. De personal holding heeft op haar beurt aandelen in een dochtermaatschappij. De personal holding kan je ook gebruiken voor managementdiensten. Dan noemen we deze BV ook wel een management BV.
De voordelen van een personal holding zijn dat je er met niemand iets te maken hebt. Jij bent de enige aandeelhouder en jij bepaalt het beleid. Jij bepaalt het eventuele loon van de directeur en dat ben je toevallig ook zelf. Je bepaalt of, hoe en hoeveel winst er wordt uitgekeerd. Kortom met een personal holding ben je heel flexibel.

Voorbeelden

Stel je inkomsten in de BV wisselen sterk. Het ene jaar komen er tonnen binnen, het andere jaar veel minder. In de personal holding laat je al het geld binnenkomen en je keert naar privé uit wat je wilt. Dat kan je mede bepalen op het vermijden van de hoogste belastingschijf in de IB sfeer bijvoorbeeld.
Je kan ook geld bewaren in de personal holding. Geld dat je kan gebruiken voor een hypotheek, of een nieuwe onderneming.

Verschil tussen een personal holding en gewone holding

Een gewone holding is meestal opgezet om daaronder dochterondernemingen onder te brengen die onderling met elkaar verband houden. In de holding kunnen verschillende aandeelhouders zijn. Zij brengen samen kapitaal in en nemen de besluiten.
De personal holding is bijvoorbeeld aandeelhouder in een gewone holding, of levert managementdiensten aan een werkmaatschappij. De dochters van de personal holding hoeven niets met elkaar te maken te hebben. De activiteiten van de personal holding liggen in het verlengde van de eigenaar, van de persoon van de eigenaar.

Richt nu een BV op

Lees meer over Vraag het de notaris

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag