Testament alleenstaande zonder kinderen 298.-

Home » Testamenten » Alleenstaanden testament » Testament alleenstaande zonder kinderen
8.6

De akte wordt gemaakt door een aangesloten DoeHetZelfNotaris. Ondertekening vindt plaats op het kantoor van die notaris.

Testament alleenstaande zonder kinderen opstellen

Met een alleenstaande testament bepaal je zelf hoe de erfenis wordt verdeeld. Er is namelijk niet veel geregeld voor jou. Als je dood gaat, dan is jouw erfenis voor je ouders, broers en zusters.

Wettelijk erfrecht voor alleenstaande zonder kinderen

Ben je alleenstaand zonder kinderen, dan is het wettelijk erfrecht van toepassing. In eerste instantie erven je ouders, broers en zussen. Zijn die al overleden, dan komen tantes, ooms, neven en nichten aan bod.

Het Nederlands erfrecht is fiscaal ongunstig voor de erfgenamen van alleenstaanden. De vrijstellingen voor de erfbelasting zijn namelijk hoog voor gehuwden of samenwonenden en laag voor andere erfgenamen. Voor partners loopt de vrijstelling op tot boven de € 700.000. Voor vrienden is de vrijstelling iets meer dan € 2.400. Laat je echter een erfenis na aan een Goed Doel, dan hoeft die vaak geen belasting te betalen (ANBI voordeel).
De vrijstellingen worden jaarlijks iets aangepast door de Belastingdienst en gepubliceerd in de tarieven vrijstellingen erfbelasting op onze website. Daarboven komt ook nog dat het tarief van de erfbelasting voor partners en kinderen veel lager is dan voor andere erfgenamen. Partners en kinderen betalen in de eerste schijf maar 10% belasting. Vrienden betalen 30%.

Voordelen om hier een testament op te stellen

Nergens zo voordelig en makkelijk een testament maken.

 • Notaristarief is all in
 • In 10 minuten klaar met de aanvraag
 • Gratis op maat gemaakt concept testament
 • Betaal pas bij de notaris
 • Notaris schrijft in bij CTR
Alleenstaanden Testament YouTube

Wat regel ik hier voor een testament

Je maakt hier een testament voor een alleenstaande. Daarbij is een aantal keuzes vooraf bepaald. De keuzes zijn gemaakt zoals de meeste mensen die maken. Je kunt zes verschillende erfgenamen aanwijzen. Dat kunnen organisaties of mensen zijn. Daarnaast kun je ook nog zes legaten nalaten aan personen of instellingen.

 • Maximaal zes verschillende erfgenamen
 • Legaten duidelijk benoemen, maximaal zes
 • Maximaal twee executeurs
 • Verzorging huisdier eventueel met beloning

Wil je het anders of uitgebreider? Dan moet je een offerte aanvragen bij een notaris. Je krijgt dan ook met een andere prijsopgave te maken.

Nut van een testament voor alleenstaande

Testament met zegel

Om te voorkomen dat niet het grootste deel van je erfenis naar de staat gaat, is het nuttig een testament op te stellen. Stel je bezit € 20.000. Je bent enig kind, je ouders zijn overleden en je hebt geen kinderen. Als je nu € 10.000 nalaat aan een Goed Doel, dan wordt er over die € 10.000 geen belasting geheven. Je kunt dan nog 4 vrienden ieder € 2.500 nalaten. Zij betalen dan 30% belasting over iets minder dan € 200.

Wat doet de notaris voor een alleenstaande testament?

De notaris controleert alle gegevens die jij opgeeft. Zijn de gegevens van de erfgenamen juist doorgegeven? De notaris doet dat in de daarvoor bestemde registers. Ook leest de notaris het testament door en stelt eventueel vragen aan jou. Daarna volgt een (korte) bespreking op het kantoor van de notaris. In het bijzijn van de notaris moet je ondertekenen.

Wat kost een testament voor een alleenstaande?

+

Tarief Testament alleenstaande zonder kinderen € 298.- incl. BTW

Wat kost een Testament alleenstaande zonder kinderen


Werkzaamheden

Wat doet de notaris voor het tarief

Een testament voor een alleenstaande wil vooral zeggen dat er niet automatisch allerhande zaken en taken aan een partner worden toegekend. Er gelden voor een testament een aantal formele handelingen. Je moet in ieder geval in persoon bij de notaris komen tekenen.

De notaris zal voor het tarief:

 • de testament opmaken;
 • een ID controle doen van de opsteller;
 • de akte inschrijven in het Centraal Testamentenregister;
 • als je een legaat nalaat en de begunstigde is een instelling (goed doel), onderzoeken wat de exacte naam is in het handelsregister, hiervoor komt € 7,50 per instelling op de prijs;
 • de akte eeuwig bewaren;
 • jou een officieel afschrift meegeven van jouw testament.

Wat krijg je voor je geld?

Je krijgt een compleet en goed testament, inclusief alles wat je nodig hebt om daar te komen.

Lees meer over testamenten