Wie krijgt mijn huisdier na mijn overlijden?

Wie krijgt mijn huisdier na mijn overlijden?

Home ยป Wie krijgt mijn huisdier na mijn overlijden?
8.6
Wat gebeurt er met mijn huisdier na mijn dood?

Ben jij een alleenstaande? Dan moet je tijdens je leven iets regelen, anders zal jouw huisdier misschien naar het asiel gaan. Dieren zijn bezittingen en gaan dus naar je erfgenamen.

Wie krijgt straks mijn huisdier?

huisdier

Voor veel mensen spelen huisdieren een belangrijke rol in hun leven. Het is daarom niet onbegrijpelijk dat huisdierbaasjes nadat zij komen te overlijden hun huisdier goed en verzorgd willen achterlaten. Wat zijn de regels en wat kun je doen? Een huisdier kun je niet tot erfgenaam benoemen. Dat kunnen alleen rechtspersonen en natuurlijke personen (mensen van vlees en bloed) zijn. Wat kan ik doen voor mijn hond na mijn overlijden? Wat kan ik doen voor mijn poes na mijn overlijden?

Wet of testament bepaalt erfgenaam

Dieren worden door de wet gezien als bezittingen die behoren tot jouw eigendom en vermogen. Je kunt huisdieren daarom ook, zoals geld en andere voorwerpen, nalaten aan jouw erfgenamen. Als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dat is dan automatisch de langstlevende partner of anders jouw kinderen. Als die er niet zijn, wijst de wet weer andere erfgenamen aan. Dat zijn dan vervolgens jouw ouders, broers en zussen of hun kinderen. Zie ook wettelijke verdeling erfenis.

Met een testament kun je een specifieke persoon of een instelling aanwijzen als verzorger die jouw huisdier krijgt, in afwijking van het versterferfrecht. Ook kun je daarin specifieke wensen over jouw huisdier vastleggen. Nu huisdieren kunnen behoren tot een erfenis, moet over de waarde van het huisdier dan ook erfbelasting worden betaald. Houd daar rekening mee, bijvoorbeeld als je een paard met enige waarde nalaat moet de ontvanger erfbelasting betalen.

Legaat voor de kosten

huisdier

In een testament kun je ook een legaat opnemen, dat is een geldbedrag dat je aan een specifieke persoon of organisatie nalaat. Hiermee kun je bijvoorbeeld de kosten van de verzorging na jouw dood regelen. Wij koppelen dat in ons model aan de vraag of de verzorging van het huisdier wordt aanvaard.

Huisdierenclausule

In een huisdierenclausule in een testament kun je jouw specifieke wensen over de verzorging van jouw huisdier vastleggen. Zo kun je daarin bepalen waar jouw huisdier naartoe zal gaan en kun je een bepaald bedrag (uit de nalatenschap) reserveren voor de verzorging en andere kosten.

Codicil kan niet!

Een codicil is een heel kort stukje tekst waarin jij bepaalt wat er met een concreet iets in jouw nalatenschap moet gebeuren. Je kunt op die manier bijvoorbeeld een ring aan je nichtje nalaten. Maar let op, je kunt op deze manier niet iets voor jouw huisdier regelen. Een codicil moet een concreet omschreven object bevatten.

Daarnaast kun je in een codicil ook geen geldbedrag nalaten voor bijvoorbeeld de verzorging van jouw huisdier. Het is daarom altijd verstandig om een testament op te stellen als jij huisdieren hebt.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament Alleenstaande