Wie krijgt mijn huisdier?

huisdierWie krijgt mijn huisdier nadat ik kom te overlijden?
Voor veel mensen spelen huisdieren een belangrijke rol in hun leven. Het is daarom niet onbegrijpelijk dat huisdierbaasjes nadat zij komen te overlijden hun huisdier goed en verzorgd willen achterlaten. Wat zijn de regels en wat kan je doen? Een huisdier kan je niet tot erfgenaam benoemen. Dat kunnen alleen rechtspersonen en natuurlijke personen (mensen van vlees en bloed) zijn. Wat kan ik doen voor mijn hond na mijn overlijden? Wat kan ik doen voor mijn poes na mijn overlijden?

Wet of testament bepaalt erfgenaam

Dieren worden door de wet gezien als bezittingen die behoren tot jouw eigendom en vermogen. Je kunt huisdieren daarom ook, zoals geld en andere voorwerpen, nalaten aan jouw erfgenamen. Als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dat is dan automatisch de langstlevende partner of anders jouw kinderen. Als die er niet zijn, wijst de wet weer andere erfgenamen aan. Dat zijn dan vervolgens jouw ouders, broers en zussen of hun kinderen. Zie ook wettelijke verdeling erfenis.

Met een testament kan je een specifieke persoon of een instelling aanwijzen als verzorger die jouw huisdier krijgt, in afwijking van het wettelijke erfrecht. Ook kan je daarin specifieke wensen over jouw huisdier vastleggen. Nu huisdieren kunnen behoren tot een erfenis, moet over de waarde van het huisdier dan ook erfbelasting worden betaald. Houd daar rekening mee, bijvoorbeeld als je een paard met enige waard nalaat moet de ontvanger erfbelasting betalen.

Legaat voor de kosten

In een testament kan je ook een legaat opnemen, dat is een geldbedrag dat je aan een specifieke persoon of organisatie nalaat. Hiermee kan je bijvoorbeeld de kosten van de verzorging na jouw dood regelen. Wij koppelen dat in ons model aan de vraag of de verzorging van het huisdier wordt aanvaard.

Huisdierenclausule

In een huisdierenclausule in een testament kan je jouw specifieke wensen over de verzorging van jouw huisdier vastleggen. Zo kan je daarin bepalen waar jouw huisdier naartoe zal gaan en kan je een bepaald bedrag (uit de nalatenschap) reserveren voor de verzorging en andere kosten.
Je kan ook een handgeschreven codicil opstellen.

Huisdierentestament een stapje verder

Wil je nog een stapje verder gaan? De stichting dierennood heeft een specifiek dierentestament ontworpen. Daarmee kan je nog meer regelen dan hiervoor beschreven. Ze hebben een specifieke website met uitleg over de verschillende mogelijkheden.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag