Wie krijgt mijn huisdier na mijn overlijden?

Wie krijgt mijn huisdier na mijn overlijden?

Home ยป Wie krijgt mijn huisdier na mijn overlijden?
8.4
Wat gebeurt er met mijn huisdier na mijn dood?

Ben jij een alleenstaande? Dan met je tijdens je leven iets regelen, anders zal jouw huisdier misschien naar het asiel gaan. Dieren zijn bezittingen en gaan dus naar je erfgenamen.

Wie krijgt straks mijn huisdier?

Dierentestament

Voor veel mensen spelen huisdieren een belangrijke rol in hun leven. Het is daarom niet onbegrijpelijk dat huisdierbaasjes nadat zij komen te overlijden hun huisdier goed en verzorgd willen achterlaten. Wat zijn de regels en wat kan je doen? Een huisdier kan je niet tot erfgenaam benoemen. Dat kunnen alleen rechtspersonen en natuurlijke personen (mensen van vlees en bloed) zijn. Wat kan ik doen voor mijn hond na mijn overlijden? Wat kan ik doen voor mijn poes na mijn overlijden?

Wet of testament bepaalt erfgenaam

Dieren worden door de wet gezien als bezittingen die behoren tot jouw eigendom en vermogen. Je kunt huisdieren daarom ook, zoals geld en andere voorwerpen, nalaten aan jouw erfgenamen. Als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dat is dan automatisch de langstlevende partner of anders jouw kinderen. Als die er niet zijn, wijst de wet weer andere erfgenamen aan. Dat zijn dan vervolgens jouw ouders, broers en zussen of hun kinderen. Zie ook wettelijke verdeling erfenis.

Met een testament kan je een specifieke persoon of een instelling aanwijzen als verzorger die jouw huisdier krijgt, in afwijking van het wettelijke erfrecht. Ook kan je daarin specifieke wensen over jouw huisdier vastleggen. Nu huisdieren kunnen behoren tot een erfenis, moet over de waarde van het huisdier dan ook erfbelasting worden betaald. Houd daar rekening mee, bijvoorbeeld als je een paard met enige waarde nalaat moet de ontvanger erfbelasting betalen.

Legaat voor de kosten

huisdier

In een testament kan je ook een legaat opnemen, dat is een geldbedrag dat je aan een specifieke persoon of organisatie nalaat. Hiermee kan je bijvoorbeeld de kosten van de verzorging na jouw dood regelen. Wij koppelen dat in ons model aan de vraag of de verzorging van het huisdier wordt aanvaard.

Huisdierenclausule

In een huisdierenclausule in een testament kan je jouw specifieke wensen over de verzorging van jouw huisdier vastleggen. Zo kan je daarin bepalen waar jouw huisdier naartoe zal gaan en kan je een bepaald bedrag (uit de nalatenschap) reserveren voor de verzorging en andere kosten.
Je kan ook een handgeschreven codicil opstellen.

Huisdierentestament een stapje verder

Wil je nog een stapje verder gaan? De stichting dierennood heeft een specifiek dierentestament ontworpen. Daarmee kan je nog meer regelen dan hiervoor beschreven. Ze hebben een specifieke website met uitleg over de verschillende mogelijkheden.

Stichting Dierennood

Stichting Dierennood

Waar gaat jouw huisdier na jouw overlijden naar toe?
Stichting Dierennood neemt de zorg voor jouw huisdier na overlijden over. Vaak zijn er geen familieleden of vrienden, die de zorg voor een achtergebleven huisdier willen overnemen. De kans is dan groot dat jouw hond of kat in een asiel terecht komt.
Stichting Dierennood biedt hiervoor een uitstekend alternatief.
Namelijk het persoonlijk opvangen en later herplaatsen bij zorgvuldig geselecteerde dierenvrienden. Zij hebben daarvoor een groot netwerk opgebouwd van gezinnen die daarvoor openstaan.
Wanneer een situatie ontstaat waarbij door overlijden zonder partner, een acute opvang gewenst is, dan zorgen zij ervoor dat nog dezelfde dag het dier wordt opgehaald.
Om dit goed te kunnen regelen, is het noodzakelijk om dit op te nemen in het dierentestament.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?