5 goede redenen om een testament op te stellen

5 goede redenen om een testament op te stellen

Home » 5 goede redenen om een testament op te stellen
8.5
Waarom zou ik een testament maken?

Er zijn minstens vijf goede redenen om een testament op te stellen. De belangrijkste is dat jij dan zelf bepaalt aan wie jouw nalatenschap toekomt en wie dat gaat afhandelen. Je kan er soms ook belasting mee besparen.

5 goede redenen om een testament op te stellen

Ondertekenen

Zonder testament geldt het wettelijke erfrecht. Dat houdt in dat jouw partner en kinderen jouw erfgenaam zijn. Zijn die er niet? Dan zijn jouw ouders en broers en zussen erfgenaam, en zo verder. Waarom zou je een testament opstellen? Lees hier 5 goede redenen om een testament op te stellen.

1. Andere verdeling

Zonder testament geldt de wettelijke verdeling. Wil jij een andere verdeling, dus andere erfgenamen? Dan moet je een testament opstellen. In het testament kan jij zelf bepalen wie jouw erfgenamen zijn. Je kan ervoor kiezen om een deel van jouw erfenis aan een goed doel na te laten of aan een goede vriend(in).

Als je een samengesteld gezin hebt is het ook verstandig om een testament op te stellen. Alleen met een testament kan jij de kinderen van jouw partner ook erfgenaam maken.

Doe de test Wie is mijn erfgenaam.

2. Erfbelasting besparen

Met het opstellen van een testament kan je ook erfbelasting besparen. Je kan het betalen van erfbelasting opschuiven of besparen. Je kan een kleinkindlegaat maken, waarmee je een generatie overslaat voor een deel van de erfenis. Met een tweetrapstestament kan de erfbelasting worden uitgesteld naar het moment van het overlijden van de langstlevende ouder.

Lees ook: Besparen met een testament.

3. Executeur benoemen

In een testament kan je opnemen wie jouw erfenis afhandelt, een executeur. Zonder executeursbenoeming zijn jouw erfgenamen bevoegd om de erfenis af te handelen. Wil jij op voorhand één van de erfgenamen aanwijzen die de erfenis afhandelt of iemand anders? Dan moet je diegene benoemen tot executeur in jouw testament. Dit kan ook in een losse executeursbenoeming, dit is een soort mini-testament.

Lees ook: Benoem een executeur.

4. Uitsluitingsclausule

In een testament kan je een uitsluitingsclausule opnemen. Met een uitsluitingsclausule sluit je de schoonfamilie uit van jouw erfenis. Op deze manier voorkom je dat jouw erfenis bij de schoonfamilie terecht komt als jouw kind gaat scheiden.

5. Bewind en voogdij

In een testament kan je het bewind over jouw erfenis vastleggen. Dit is van belang als je minderjarige kinderen hebt. Hun deel van de erfenis kan dan onder bewind worden gesteld totdat zij bijvoorbeeld 21 jaar zijn. De kinderen moeten de bewindvoerder dan om toestemming vragen als zij geld uit hun erfdeel willen gebruiken.

Ook kan je de voogdij voor jouw minderjarige kinderen vastleggen in een testament. Het is niet verplicht om dit via een testament te doen, het kan ook via de rechtbank.

Lees ook: Voogdij bij rechtbank of notaris?

Conclusie

Er zijn minimaal vijf goede redenen om een testament op te stellen. In specifieke gevallen kunnen er natuurlijk ook nog extra redenen zijn. Lees je goed in op deze site, of vraag advies aan een notaris.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Testament