Akte van Verdeling opstellen

Home » Samenwonen en huwelijk » Akte van Verdeling opstellen
8.6
de goedkoopste notaris

Waarom een Akte van Verdeling

Nadat je bent gescheiden kan het zo zijn dat er nog een huis moet worden overgeschreven. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de aan dat huis gekoppelde hypotheek. Jullie hebben in een echtscheidingsconvenant afspraken gemaakt. In die afspraken staat wie het huis krijgt en wie de hypotheek op zich neemt. Dit vastleggen doet de notaris in een Akte van Verdeling.

Met dat convenant is wel de afspraak vastgelegd, maar voor de effectuering heb je een notaris nodig. De notaris moet een Akte van Verdeling opstellen. Daarin levert de ene partij het huis aan de andere partij. Ook wordt de afspraak over de hypotheek in een akte vastgelegd.

akte van verdeling

De notaris schrijft deze wijziging in bij het Kadaster. Hiermee is dan voor iedereen duidelijk wat de nieuwe eigendomsverhouding is.

Je kan in het geval van een echtscheiding pas een akte opstellen als je een echtscheidingsbeschikking hebt van de rechtbank. Meestal is er in een eerdere fase een convenant opgesteld. Dat convenant is dan de basis voor de verdeling. Het convenant hoef je namelijk niet vast te laten leggen door de rechter.

Huis staat op één naam

Of het huis op jullie beider naam staat, of slechts op één van jullie beiden heeft geen effect op de vraag of je een akte van verdeling nodig hebt. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd was, is het huis gemeenschappelijke eigendom geworden. Het maakt dan dus niet uit wat er in het Kadaster staat of op het eigendomsbewijs. Wil je het huis later verkopen, dan moeten er twee handtekeningen komen. Of je moet dus bij de verdeling al langs de notaris.

Samenwonen en akte van verdeling

Ook voor samenwoners die uit elkaar gaan kan een akte van verdeling worden opgesteld. Bij hen is geen sprake van een rechterlijke uitspraak, maar wel van een convenant. Op basis hiervan kan de notaris de akte opstellen.

Geen akte nodig

Je hebt geen akte van verdeling nodig als jullie het huis niet willen behouden, maar willen verkopen. In dat geval verkoop je de woning en verdelen jullie de opbrengst zoals jullie dat hebben afgesproken. Je hoeft dan niet eerst een akte van verdeling te maken. Dat scheelt fors in de kosten. Bij de verkoop van de woning hoeven jullie ook niet samen naar de notaris. Dat kan ook bij volmacht, dat is zeer gebruikelijk na een echtscheiding.

Uitelkaar.nl

Zelf je scheiding regelen, dat kan bij Uitelkaar.nl

Op het online scheidingsplatform kan je zelf met begeleiding van een casemanager je eigen scheidingsconvenant en ouderschapsplan opstellen. In je eigen tijd en tempo. Aan het einde van het traject bekijkt en bespreekt een familierechtadvocaat alles met jullie en dient hij het in bij de rechtbank. Alles tegen een vaste lage prijs.
Kijk voor meer informatie op Uitelkaar.nl.