Erfenis afhandelen

Home » Nabestaandenservice » Erfenis afhandelen
8.6

Erfenis afhandelen

wie moet de erfenis afhandelen?

Er is iemand overleden, hoe nu verder. Er komen veel stappen op je pad en ook vaak veel vragen. Wie zijn er dan nu erfgenaam, wie zijn geen erfgenaam. Is er een testament, zo ja hoe kom ik dan aan dat testament? Is de notaris verplicht om je informatie te geven over het testament? Wat moet je doen als niet alle erfgenamen op één lijn zitten?
Dagelijks beantwoordt de helpdesk vragen die gaan over het afhandelen van een erfenis. Hieronder tref je al die antwoorden die voor anderen ook van belang zijn aan.

Wie zijn de erfgenamen?

De eerste stap is om te kijken wie de erfgenamen zijn. Hoe kom je daar achter? Als er een testament is opgesteld staat er in het testament wie de erfgenamen zijn. Als er geen testament is opgesteld geldt het wettelijk erfrecht. Er is dan een vaste volgorde van erfgenamen.

Lees ook: Wie zijn mijn erfgenamen als ik geen testament heb?

Is er een testament en hoe kom ik daarachter?

Weet je niet zeker of iemand een testament had, of vermoed je dat het testament is gewijzigd? Dan kan je in het Centraal Testamenten Register (CTR) controleren of iemand een testament had opgesteld en wat het laatste testament is. Je moet dan wel nabestaande zijn en een overlijdensakte kunnen tonen. De inhoud van het testament kun je niet inzien via het CTR.

Je kunt zelf op zoek gaan in het CTR naar een testament.

Notaris weigert inzage?

Is de notaris verplicht om informatie over het testament te geven? In beginsel is de notaris niet verplicht om jou informatie over het testament te geven. Het testament is geheim. Volgens de Notariswet mag de notaris alleen inzage verlenen aan personen die een rechtstreeks belang hebben bij de inzage. Daarnaast verleent de notaris alleen inzage over de delen van het testament die van belang zijn voor het erfrecht van degene die inzage wil.

Meestal hebben alleen de personen die in het testament zijn aangewezen als erfgenaam recht op inzage in het testament. Dit is omdat het testament een hoogst vertrouwelijk en persoonlijk document is. Wil jij dus inzage in een testament? Dan is dat alleen mogelijk als je in het testament staat genoemd.

Erfenis aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen?

Als je erfgenaam bent bij een erfenis heb je de keus om de erfenis te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Hoe weet je welke keus je moet maken?

Als je zeker weet dat er meer bezittingen dan schulden in de erfenis zit, kun je de erfenis aanvaarden. Weet je dit niet zeker? Dan kun je beter beneficiair aanvaarden. Je aanvaardt de erfenis dan onder voorbehoud van een boedelbeschrijving. Mochten er dan toch meer schulden zijn dan bezittingen, dan kun je de erfenis alsnog verwerpen. Lees ook: Stappenplan beneficiair aanvaarden

Als je zeker weet dat er meer schulden dan bezittingen zijn en je deze schulden niet zelf wilt aflossen, kun je de erfenis verwerpen. Ook als je niets met de erfenis te maken wilt hebben kun je ervoor kiezen om de erfenis te verwerpen.

Verklaring van Erfrecht

Als iemand is overleden kan het zijn dat je een verklaring van erfrecht moet opstellen. Dit is niet altijd nodig. Banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen of anderen verlangen vaak zo’n verklaring. In een verklaring van erfrecht zet de notaris wie de daadwerkelijke erfgenamen zijn. Zo is het voor andere duidelijk wie de erfgenamen zijn en weten zij zeker dat ze met de juiste persoon te maken hebben.

Niet alle erfgenamen willen meewerken

Er zijn meerdere erfgenamen, maar ze willen niet allemaal meewerken met het afhandelen van de erfenis. Wat kan ik doen?

Alle erfgenamen moeten meewerken aan het afhandelen van de erfenis. Niets doen is daarbij geen optie. Je zou dus samen in gesprek moeten gaan. Dit is eventueel ook mogelijk met een mediator.

Je kunt een erfgenaam die niet wil meewerken ook een termijn stellen waarbinnen je alsnog antwoord wenst. Niet meewerken is onrechtmatig. Lees ook: Wat te doen bij weigerachtige erfgenaam?

Boedelvolmachten

Wij zijn met meerdere erfgenamen en een van de erfgenamen wil de taak op zich nemen om alles te regelen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat die bevoegdheid bij die ene erfgenaam komen?

In dit geval is het handig om een boedelvolmacht op te stellen. Een boedelvolmacht is een volmacht om een boedel af te wikkelen. Bij een erfenis geven alle erfgenamen een volmacht aan iemand. Die persoon, de boedelgevolmachtigde, handelt dan de erfenis af.

Erfbelasting

Hoe zit het met de erfbelasting? En wie is verantwoordelijk hiervoor?

Na een overlijden kan het zijn dat er erfbelasting betaald moet worden over de erfenis. Dat is lang niet altijd het geval. Erfbelasting hoef je namelijk pas te betalen nadat de erfenis een bepaalde waarde te boven gaat. Over het gedeelte dat boven de vrijstelling komt betaal je dan erfbelasting.

Iedere erfgenaam is verantwoordelijk voor de aangifte erfbelasting en voor de betaling van diens aandeel in de belasting. De belastingdienst schrijft altijd één contactpersoon aan. Die kan dan namens alle erfgenamen de aangifte in orde maken. Lees ook: Aangifte erfbelasting.

Aangifte erfbelasting € 489,-

  • 100% online
  • Wij doen al het werk